Regeringsvergadering en comité-generaal DNA vandaag
29 Jun 2016, 06:24
foto
Een deel van de dossiers van het 8 december strafproces.


Artikel 148 van de grondwet zal als leidraad dienen bij het besluit over de verdere voortgang van het 8 decemberstrafproces op 30 juni. De Krijgsraad heeft op 9 juni besloten dat het Openbaar Ministerie -auditeur-militair Roy Elgin- zijn requisitoir moet houden. Elgin had eerder gevraagd om de schorsing van de vervolging met nog een jaar te verlengen. Dit is afgewezen door de Krijgsraad, die vindt dat vier jaar wachten op het constitutioneel hof lang genoeg is geweest.

Vandaag komt de regering bijeen in een vergadering om geïnformeerd te worden over het 'constitutionele vraagstuk' dat is ontstaan door de uitspraak van de Krijgsraad. Om 13.00 uur zal president Desi Bouterse, die ook hoofdverdachte is in de moordzaak, De Nationale Assemblee achter gesloten deuren -in comité-generaal- informeren over deze kwestie. Volgens de president is er sprake van een constitutionele crisis en de staatsveiligheid is in gevaar.

Op basis van onder andere artikel 137 van de grondwet heeft de Krijgsraad beslist dat artikel 1 van de gewijzigde Amnestiewet van 2012 buiten toepassing wordt gelaten in deze zaak. Dit artikel luidt als volgt: Voor zover de rechter in een concreet aan hem voorgelegd geval toepassing van een bepaling van een wet strijdig oordeelt met één of meer der in Hoofdstuk V genoemde grondrechten, verklaart hij die toepassing voor dat geval ongeoorloofd.
De Krijgsraad had tijdens het vonnis van 11 mei 2012 gewezen op artikel 131 lid 3 van de grondwet. Dit naar aanleiding van de aanname en afkondiging van de gewijzigde Amnestiewet van 5 april 2012. Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden. De Krijgsraad besloot toen de vervolging ingesteld tegen de verdachten op 5 november 2007 te schorsen totdat over het constitutioneel rechtelijk vraagstuk over dit artikel is beslist.

President Bouterse heeft aangegeven in De Nationale Assemblee dat er een oplossing gezocht zal worden op basis van recht en wet. Op grond van onder andere artikel 148 van de grondwet zal de regering waarschijnlijk handelen. De Regering bepaalt het algemeen vervolgingsbeleid. In het belang van de staatsveiligheid kan de Regering in concrete gevallen aan de Procureur-Generaal bevelen geven met betrekking tot de vervolging.
Op de zitting van donderdag zal de auditeur-militair die aan het woord moet komen, aan de Krijgsraad aangeven of er speciale instructies zijn ontvangen van de regering. Daarnaast heeft advocaat Irvin Kanhai al aangegeven dat hij alle juridische mogelijkheden zal gebruiken. Een mogelijkheid die hij niet uitsluit is dat hij een of meer rechters zal wraken. Hij heeft eerder tegenover Starnieuws gesteld dat er nieuwe rechters zijn benoemd als lid van de Krijgsraad die de getuigenverklaringen niet hebben meegemaakt. Overigens heeft Kanhai intussen meer getuigen die hij wil horen. Zoals de kaarten nu op tafel liggen, zal de zaak niet inhoudelijk worden behandeld op 30 juni.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April