Welcome back, SV Voorwaarts!
29 Jun 2016, 04:56
foto


Surinames oudste voetbalvereniging SV Voorwaarts is terug in de hoofdklasse competitie van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Enkele jaren geleden degradeerde Voorie naar de Eerste klasse, maar door goed stuurmanskunst, beleid en vastberadenheid van het bestuur-Bottse, is het gelukt om de oude vertrouwde plek in de hoofdklasse te heroveren.

Voorwaarts verdient een plek in de hoofdklasse! In de gloriejaren van het Surinaamse voetbal 1960–1980 waren hoofdklasse voetbalwedstrijden van Voorwaarts zeer de moeite waard. Een willekeurige zondagmiddag met een Voorwaarts wedstrijd tegen Robin Hood, Transvaal of Leo Victor was goed voor minimaal 4000 toeschouwers in het voormalige Suriname Stadion. Voertuigen waren geparkeerd vanaf de Henck Arronstraat/Swalmbergstraat, de Letitia Vriesdelaan tot in de bocht bij Milasco Schietbaanweg, en na de wedstrijd tegen half 7 moest de verkeerspolitie op de kruispunten het verkeer regelen.

De spelers die in de jaren 70 garant stonden voor goed voetbal waren o.a. Henry Playfair, Poka Nelom, Roy Belfor, Siegfried Rustenberg, Franklin Rigters, Henri Leidsman, Harold Forster, Jantje Voorn de snelle vleugelspits, Trimo Kasio, e.a., terwijl coach Iwan Lemmers (Lempa) de strategie uitzette. Onze Ortwien Pinas is ook bij Voorwaarts begonnen en heeft later de overstap naar Transvaal gemaakt. De hoofdklasse zonder Voorie was geen hoofdklasse. Uiteindelijk werd het harde werk bekroond met het kampioenschap in 1977 en speelde Voorie Concacaf voetbal. Dit laatste was echter minder succesvol. Ik mag de naam van Guno Hoen niet vergeten te vermelden. Altijd paraat om zijn club aan te vuren.

Ik vraag mij telkens af wanneer deze gloriedagen weer aanbreken voor ons voetbal. Kijkend naar Copa America zag ik Jamaica en Haiti in actie. Jamaica kan ik mij voorstellen, men pakt de zaken daar professioneel aan. Echter vraag ik mij eaf waarom het Haïti wel lukt om topvoetbal te spelen ondanks zijn grote ellende. Haïti heeft zelfs aan twee W.K. eindronden meegedaan. Wij komen met de grootse moeite langs St. Vincent, St. Kitts, Grenada, Antigua en dit soort dwergeilanden.

Het fenomeen clubliefde heeft bij Robin Hood, Leo Victor, Transvaal, Voorwaarts, Inter Moeng tapoe, W.B.C. en Notch plaatsgemaakt voor de harde business realiteit. Dat is een positieve ontwikkeling. Hierbij speelt het kapitaal een rol omdat topsport tegenwoordig big business is. Het management van een voetbalclub is anders dan de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw, een professionele zaak geworden. Leidinggeven aan een topclub is hetzelfde als aan het roer staan van een goed draaiend bedrijf. Het enige waar bij ons nog aan gewerkt moet worden, is de mentaliteit van de spelers. Dat is nog ver beneden maat en stagneert onze doorgroei naar topvoetbal.

Ten tweede zullen wij kritisch moeten kijken naar het bestuur van de S.V.B. Onder de huidige omstandigheden en met de huidige bestuurders zullen we nooit verder komen dan de Atlantische Oceaan, Marowijne rivier, Toemak Hoemakgebergte en de Corantijnrivier. Internationaal topvoetbal en eindronden voor Suriname zullen er niet bij zijn. Daarvoor heb je beleid nodig, visie, en de wil om te willen moderniseren alsmede een ruime kennis van internationaal voetbal management.
Als Transvaler zeg ik aan alle Voorwaarts fans, 'Van harte gefeliciteerd'. En denken jullie aan wat een oud politicus altijd zei : “Dyompo tek’ taki a no neks. Tan hori a taki.“

Mark U. Karg
Advertenties