Wintigemeenschap vraagt om rust
28 Jun 2016, 23:26
foto


Hoewel de wintigemeenschap niet gekend is bij de consultaties na de verkiezingswinst in 2015 heeft zij het niet graag dat het land in een verergerde situatie belandt van sociale onrust en ellende.

De mens staat centraal met al haar verantwoordelijkheden om gezond te denken in een situatie waar het heel krap te noemen is. Het is zo dat het land nu in een crisis beland is waar het volk heel hard moet nadenken hoe de eindjes aan elkaar te knopen, hoe ze eruit moeten komen om hun kroost tenminste van de basisbehoeften te voorzien. Het ziet er uitzichtloos uit. Overal spanningen. Mensen die moe zijn van de situatie. Ondernemingen sluiten hun deuren en personeel wordt door ontslag brodeloos gemaakt. Mensen denken na wat ze hun kinderen te eten zullen geven. Tegen gerechtelijke beslissingen wordt er openlijk geageerd vanuit de DNA, de regering en andere prominenten in de samenleving. Ongebreidelde koersstijgingen. Kortom: de situatie in het land is uitzichtloos en toch zullen we onze gezond verstand moeten blijven gebruiken om elkaar te vinden en gezamenlijk eruit te komen.

Dit is niet de eerste keer dat in Suriname de situatie uitzichtloos is. Laten we geloof hebben in Anana, de scheppende kracht van het leven waarin het weten van goed en kwaad elkaar bekampen. Tijdens de slavenperiode toen de menselijke integriteit te grabbel werd gegooid, heeft het geloof in Anana bewezen dat de onmenselijke situatie van toen (het kwade) kon worden omgeturnd in een situatie vol positieve vooruitzichten en gezonde maatschappelijke verhoudingen (het goede). Het was toen vele malen erger, maar door de zuiverheid van het denken van de wintibelijders is dat geworden wat het nu is.

Laten wij respect hebben voor elkaars meningen en door praten trachten oplossingen aan te dragen zodat de sociale verhoudingen niet worden verstoord.
Stijging van de criminaliteit, huiselijk geweld, onverdraagzaamheid en andere negatieve belastingen mogen niet de basis worden van het denken in de samenleving. De crisis waarin het land gedompeld is, kan niet sterker zijn dan onze wil te overleven en er gezamenlijk eruit te komen. Er zijn altijd kansen, die benut moeten worden.

Het geloof in Anana biedt ons een toekomst vol hoop en vele vooruitzichten.

Okomfo fu kondre
D. Babel
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April