Unasur bezorgd over politieke situatie Suriname
28 Jun 2016, 12:33
foto
President Desi Bouterse met Delcy Rodríguez, de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela en Ernesto Samper, secretaris-generaal van de Unasur. (Foto: Unasur)


De secretaris-generaal van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur), Ernesto Samper, vindt dat de politieke situatie in Suriname van invloed zou kunnen zijn op de balans van de macht in het land. Samper die samen met de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Delcy Rodríguez, gisteren in Suriname is aangekomen, heeft gesprekken gevoerd met president Desi Bouterse.

In een verklaring heeft het secretariaat van de Unasur zijn bezorgdheid geuit over de situatie. Ook de viceminister van Buitenlandse Zaken van Venezuela is op uitnodiging van het staatshoofd in Paramaribo. Bij de gesprekken waar ook de ministers van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising en van Justitie en Politie, Jennifer Van Dijk-Silos aanzaten, zijn kwesties besproken die van invloed kunnen zijn op het evenwicht der machten. In de verklaring zijn geen nadere details gegeven. Suriname is lid van de unie.

“De Unasur is bezorgd over de ontwikkeling van de politieke, economische en sociale situatie waarmee het land wordt geconfronteerd.” Ook spreekt de unie haar steun uit voor acties die de “democratisch verkozen regering van president Bouterse” onderneemt in deze kwestie. In de komende dagen zal er een speciale monitoring van de situatie plaatsvinden, staat in de Unasur-notitie.

In een perscommuniqué zegt het Kabinet van de president dat vertegenwoordigers van diplomatieke missies en internationale organisaties zijn geïnformeerd over de recente ontwikkelingen over het “ontstane constitutioneel vraagstuk voortvloeiende uit de recente uitspraak van de Krijgsraad in het 8 Decemberstrafproces.” Volgens het kabinet hebben de vertegenwoordigers de hoop uitgesproken dat Suriname een oplossing voor het ontstane vraagstuk binnen wet en recht vindt om de rust in het land te garanderen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April