Mathoera pleit voor een transparant vuurwapenbeleid
28 Jun 2016, 04:42
foto
Krishna Mathoera tijdens de behandeling van de wijziging van de Vuurwapenwet. (Foto: René Gompers)


De verstrekking van machtigingen voor een wapen zou moeten passen in een integraal vuurwapenbeleid van de regering. Dit beleid moet helder zijn, transparant, bekend en breedgedragen. Dit zei Assembleelid Krishna Mathoera, lid van de commissie van rapporteurs van de wijziging van de Vuurwapenwet. De ontwerpwet is maandag in behandeling genomen. Volgens Mathoera is een van de redenen om de tarieven te verhogen om meer inkomsten te hebben.

Volgens de volksvertegenwoordiger is het wapenbeleid niet helemaal duidelijk. Dit brengt de overheid in een verwijtbare positie van willekeur en daardoor het niet zou nemen van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zorgvuldigheid, bekendheid van het beleid, en voorspelbaarheid, stelde Mathoera. In de discussie met groepen is door alle stakeholders aangegeven, dat er geen bezwaar is om de tarieven enigszins te verhogen, maar de voorgestelde bedragen zijn te hoog.

Het Assembleelid hoopt dat op korte termijn een duidelijk beleid wordt geformuleerd, waarbij de samenleving eruit kan halen of bezit van vuurwapens bevorderd wordt of ontmoedigd? Zij merkte op dat volgens het ministerie van Justitie en Politie ongeveer 1055 vuistvuurwapens en 22.200 jachtgeweren in omloop zijn. Mathoera merkt op dat ieder wapen, in handen van iemand die daar niet geschikt voor is, levert potentieel risico op voor de samenleving. Onvoldoende veiligheidsmechanismen op de vraag of iemand een wapen blijvend kan worden toevertrouwd of niet, kunnen de risico's doen toenemen. "Helaas blijkt dat incidenten, niet altijd geregistreerd zijn," zei Mathoera. Zij pleitte voor een centrale registratiepunt, zodat in situaties waar de dreiging groot en reëel zijn, terstond gehandeld kan worden en wapens ingetrokken kunnen worden.

Niet duidelijk zijn volgens Mathoera hoeveel wapens in bewaring zijn bij de politie, of ze goed geregistreerd zijn en hoe hiermee wordt omgegaan? Zij pleitte voor een integrale wijziging van de Vuurwapenwet. Er moeten voldoende randvoorwaarden zijn om te kunnen toetsen of iemand de schietkunst machtig is, toetsing of het wapen nog technisch goed is en er geen storingen zijn. Het is ook belangrijk wat de fysieke en mentale toestand is van de persoon. Intrekking van de vergunning bij situaties van betrokkenheid van criminaliteit, huiselijk geweld en bedreigingen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April