EK 2016: Exit Engeland, exit Hodgson
27 Jun 2016, 18:37
Wayne Rooney brengt de Engelsen vroeg op voorsprong met een penalty. (Foto: AP)

Met totale vernedering is een eind gekomen aan de deelname van Engeland aan EK 2016. De mannen van Roy Hodgson kwamen nog na een vroege treffer op voorsprong. Een kwartier later was hun noodlot bezegeld. Exit uit de kwartfinales. Ijsland heeft met 2-1 gewonnen en treft in de kwartfinale gastland Frankrijk. Ijsland met een bevolking van 330.000 inwoners was onder de laagst gerangschikte landen in Frankrijk.

Wayne Rooney brengt de Engelsen op voorsprong door een vroege strafschop. Doelman Hannes Halldórsson begaat een fout op Raheem Sterling. Twee minuten later zorgt Ragnar Sigurdsson voor de gelijkmaker in de 5e minuut. De Engelsen lijken te slapen bij een verre inworp en centrale verdediger Sigurdsson profiteert optimaal.

Tien minuten daarna is het voordeel van de Engelsen volledig teniet gedaan. De troepen van Lagerbäck scoren na een vloeiende combinatie. Kolbeinn Sightórsson werkt af met een lage schuiver in de benedenhoek en doelman Joe Hart weet dat hij had moeten stoppen. De Engelsen komen dicht bij de gelijkmaker in de 28e minuut, maar doelman Halldórsson zorgt voor redding op de volley van Harry Kane. In de slotfase zijn de Ijslanders dicht bij de beslissende treffer, maar Aron Gunnarsson schiet recht op doelman Hart.

Het ontbrak de mannen van Hodgson aan aanvallende ideeën, ze waren zelden gevaarlijk, terwijl de Ijslanders tactisch een sterk staaltje hebben neergezet. Direct na de uitschakeling van Engeland, heeft de 68-jarige Hodgson zijn ontslag aangeboden als trainer van de nationale selectie. Hij nam vier jaar geleden over van de Italiaan Fabio Capello. Onder Hodgson hebben de Engelsen drie van de elf wedstrijden in grote toernooien gewonnen.