West Virginia zwaar getroffen door overstromingen
27 Jun 2016, 14:27
foto
De zwaarst getroffen gebieden krijgen overheidssteun. (Foto: AP)


Bij de ergste overstromingen in meer dan een eeuw in de Amerikaanse West Virginia zijn minstens 24 mensen omgekomen. President Barack Obama heeft de staat van grote ramp afgekondigd in West Virginia.

Het staatshoofd heeft overheidssteun bevolen voor drie van de zwaarst getroffen provincies na een verzoek daartoe van gouverneur Earl Ray Tomblin. De bewoners zullen subsidies ontvangen voor tijdelijke huisvesting en reparaties. Meer dan 30.000 huizen en bedrijven zitten zonder stroom.

Zware regen op donderdag heeft rivieren en beken veranderd in vloedstromen, die een aantal steden hebben afgesneden. De overstromingen in sommige gebieden zijn de ergste in een eeuw en honderden mensen moesten worden gered.

De overheidssteun is voor degenen die zijn getroffen door zware stormen, overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen in het gebied, staat in een verklaring van het Witte Huis. Volgens Tomblin omvat de federale hulp ook medische begeleiding en huisvesting aan de provincies Kanawha, Greenbrier en Nicholas. Ambtenaren zijn nog steeds bezig de schade in andere gebieden te beoordelen. Er zullen waarschijnlijk nog aanvullende hulpverzoeken komen, zegt Tomblin. De ambtenaren waren nog steeds de beoordeling van de schade in andere gebieden en aanvullende verzoeken om hulp konden volgen, voegde hij eraan toe.

West Virginia heeft een kwart van zijn jaarlijkse neerslag in een enkele dag gehad, meldt de Amerikaanse weerdienst. Een storm systeem heeft tot 250 mm regen gebracht in delen van de staat, waardoor rivieren en meren zijn overstroomd.
Meer dan 100 huizen zijn verwoest, sommige zijn van hun fundament gerukt en weggevoerd. Reddingswerkers helpen mensen uit ramen van de bovenste verdieping van hun huizen, van daken, boomtoppen en auto’s.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April