Keti Koti T shirts en bracelets voor fondsen film
27 Jun 2016, 08:02
foto
Keti Koti Tshirt 2016


De Surinaams-Nederlandse filmmaker Ida Does brengt, in navolging van haar eerdere ‘Srefidensi Trefossa- T shirt’ in de week van Keti Koti enkele nieuwe producten op de markt. Geïnspireerd door de historische en actuele betekenis van de Manspasi Dey heeft zij in samenwerking met ontwerpstudio Brightdaymedia een reeks Keti Koti ontwerpen gemaakt van T shirts en bracelets.

‘De opbrengsten gebruiken we voor onze documentaire ‘Amsterdam, sporen van suiker’ zegt Does. ‘In deze documentaire belichten wij het verband dat de stad Amsterdam had met de trans-Atlantische slavenhandel. Een vaak onverteld verleden wanneer het gaat om de rijkdommen van de Gouden Eeuw. We filmen niet alleen historische plekken, maar gaan ook op zoek naar familieverhalen, die tot nu toe onbekend zijn gebleven voor het grote publiek. Zoals van de bekende Amsterdamse Surinaamse tv-persoonlijkheid Noraly Beyer.

‘Met deze producten vestigen we ook de aandacht op een gedeeld verleden van de eilanden en Suriname met Nederland. ‘Keti Koti’ is weliswaar een Surinaams woord, maar in Nederland wordt het ver buiten de Surinaamse gemeenschap gebruikt en verstaan als de dag van de afschaffing van de slavernij.’ Het grote jaarlijkse feest in het Amsterdamse Oosterpark is daar het vibrerende bewijs van.
Advertenties