Column: Politieke Borrelpraat 309
26 Jun 2016, 22:44
foto


“Heren borrelaars, dus als president B. als hoofdverdachte veroordeeld wordt en de militair B. niet wil aftreden, dan hebben we dus een constitutionele crisis.”
“Wie zegt dat?”
“Van der Sani, Leu-sjene, niet die Armando.”
“Waar staat dat de president móét aftreden als hij veroordeeld wordt voor iets lang geleden, waarvoor hij de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen of misschien moest nemen?”
“Ja, maar met alle goed fatsoen van de wereld kan je toch niet op zo een post blijven met een veroordeling op je naam? Zelfs binnen zijn partij gaat dat tot dingen leiden.”
“Er wordt een anonieme analyse per app rondgestuurd waarin staat dat er zeker drie groepen binnen de Paarse partij staan te trappelen om elkaar de macht te betwisten.”
“En als hij aftreedt, gaat hij nog sneller de bak in.”
“Dan is hij gedoemd te blijven, en z’n advocaten laten zeggen dat het vonnis niet uitvoerbaar is.”
“Maar in hoger beroep kan barbamang Urwien Langhai de zaak van Baas jarenlang rekken met allerlei juridische trucjes, zoals interventies, excepties, tjoekoenaties, wrakingen en brakingen, fantomaties, congreaties, ordonnanties en ejaculaties.”
“Alleen de assemblee kan hem met tweederde weg krijgen.”
“Maar als hij aftreedt, wordt Ash-winied de president.”
“Poti Ashwien, had je dat voorzien of ga je voor nog tien?”
“En elke jurist legt de wet uit in zijn voordeel.”
“En elke economen weet je precies te vertellen hoe alles zover is gekomen, maar geen van hen is tot nu toe met een bruikbare oplossing gekomen.”
“En de politici van de coalitie praten alles goed en prijzen hun held van de revolutie de hemel in en die van de oppositie boren alles van de regering de grond in en ook die kunnen met geen enkele bruikbare oplossing komen.”
“Natuurlijk wel: Bouta moet weg.”
“En onze vriend, die Winst-ton econoom zegt zo mooi dat dat de huidige crisis ook kansen biedt, maar hij noemt die niet, helaas.”
“Misschien is hij die bezig eerst zelf te benutten.”
“Niet alleen met de wereld leeg te lenen kan je als land uit de crisis komen, maar eerder met een zware beleidsombuiging, noeste arbeid en keihard sparen.”
“En dat wil je in een land met zovele levensgenieters, potverteerders en werkschuwen?”
“Dan moeten we weer eens goedkope arbeidsslaven van buiten laten halen.”
“Maar dat willen we ook niet, want dat zou het fragiele etnisch evenwicht kunnen verstoren.”
“Of je moet de mensen stimuleren om te doen waarin ze goed zijn, zoals het stimuleren van een film-industrie in en rond Moengo.”
“Inderdaad, hun eerste film is al af en dat is een veel beter en direct werkend alternatief om de verdiencapaciteit van vele jonge mensen aldaar te vergroten.”
“Geen Hollywood of Bollywood, maar Balawood met Lonnie Bee producers.”
“Ja, inderdaad, laten ze het liever in de film spelen en eraan verdienen, dan het in het echt doen.”
“En ze kunnen dan ook de Oostwest voor de film gebruiken foe rij en haal in leki lawmang en panja wagi frontaal, net zoals in de film Mad Max. Kijk hoeveel miljoenen Mel Gibson daarmee hielp binnenhalen.”
“Nee, we blijven in dat ouderwets slavenmodel vastzitten, namelijk werken in de zon, hongerloontje krijgen en bedelen bij de overheid voor bokking, haring en zoutvlees, papier, printinkt, enzo.”
“Oh, je doelt op de zoveelste noodkreet van onze waarnemende opperrechter.”
“Ik zou alvast van de advocaten per zaak die ze op de rol willen zetten, tien pakken papier en tien cartridges printinkt laten doneren. Die advocaten verdienen genoeg daarvoor.”
“En als de regering maar blijft treuzelen de rechterlijke macht te verzelfstandigen, vonnissen zij die overheid met een fikse dwangsom per dag om dat te doen.”
“Of ze nemen het Recht in eigen handen en verklaren zich zelfstandig. Laat die failliete staat maar hiertegen procederen.”
“En als ik rechter was, zou ik de borgtocht weer invoeren. Laat drugsbaronnen en witteboordencriminelen flink betalen om in afwachting van hun zaak thuis in huisarrest te zitten.”
“Ja, gewoon doen. Dat is dan veel beter dan om internationaal te gaan bedelen.”
“Ze zullen anders in het buitenland zeggen: first the government is begging for money from East to West and now the judges will do the same. Wha’happen with that country, man?”
“But go there, look around, then you’ll see the streets filled with fourwheeldrive cars, you see long lines of cars, files, at the fastfoodrestaurants, you can’t find an open place in the restaurants and at the outdoor cafes.”
“Maar zijn het dan niet vele van deze mensen you’ll see yelling at the Onafhankelijkheidsplein or else in the city, that they can’t pay their electric bill, that they are ‘weary’ and they ask themselves: were’s da money?”
“Dan zal ik zeggen: maak kennis met het land ‘where the government is poor, but the people are rich, but many of them play poor.”
“Nonsens, zuiplappengeklets van jullie. Het merendeel van die restaurantbezoekers en terrasjesmensen zijn toeristen. We, the people worden gewurgd door die stroomprijsverhoging, door die verhoogde kosten voor onderwijs, door die komende BTW, door de verhoging van de ligdagtarieven…”
“Ai, er zit ook van alles scheef en fout in die ziekenhuissector.”
“In Nederland zijn alle artsen en specialisten op de payroll van het ziekenhuis en die bepaalt samen met de zorgverzekeraars de ligdagtarieven; geen enkele overheid bemoeit daarbij en speelt politiek met de ziekenhuistarieven.”
“Hier verrijken vele specialisten zich ten koste van de ziekenhuizen en die ene die hen bij het Diakonessenhuis meer wilde laten betalen aan het ziekenhuis, moest daarom toch koet-ke-koet weg, met een ‘Cabale à la gouverneur Mauricius?”
“En pas op: je mag in dit land de medische specialisten geen geldwolven noemen, want ze kunnen dode mensen weer levend maken.”
“Jij hebt wat tegen hen; zeker heeft eentje je testikels in plaats van je zieke hersenen gelicht. Of zaten je hersenen daar?”
“Da kijk die straf nu: ze kunnen nu niet eens de salarissen betalen.”
“Kortzichtigen van geest. De bond stond toch zo achter de specialisten om die arrogante, strenge en hebzuchtige ‘kuliman’-directeur weg te werken? Laat de bond nu de specialisten vragen om de salarissen van het ziekenhuis en de activiteiten van de Medische Zending in het binnenland veilig te stellen.”
“Dus ook de ziekenhuizen gaan straks in het buitenland bedelen om geld. Maar de zaak moet toch eerst hier grondig geordend worden?”
“Nee mang, yu law nò? Laat alle belangengroepjes en halve goden maar flink hun zakken spekken.”
“Net als met die particuliere bushouders; die saboteren alle ordeningsmaatregelen van de overheid, alsook de staatsbusdienst incluis.”
“Nonsens, is niet waar, mang!”
“Dan weet je hoe de grote boys onder hen zich verrijken met die overheidssubsidie? Dus met ons belastingsgeld?”
“Desnoods geeft de overheid arme scholieren en alleenstaande moeders dat subsidiegeld en mogen de bushouders de tarieven naar 3,50 voor een stadsrit verhogen, maar dan krijgen ze geen cent subsidie meer. Dan ga je die maskers zien vallen.”
“Het IMF heeft gelijk: alle subsidies moeten afgebouwd worden, zeker die van die staatsbedrijven. Dan zullen ook daar maskers vallen. Maar nee, daar spelen zware politieke belangen die met ons belastingsgeld worden gefinancierd.”
“En we hebben nu ook een soort politieke crisis: de oranjepartij zet een groen partijlid op haar nieuwe bestuurslijst.”
“En in plaats dat het hele restant van de groene partij datzelfde doet, gaat de voorzitter overwegen om alleen de verkiezingen in te gaan.”
“Eerst eet paars groen op en nu eet oranje de restjes groen op, da wil je nu pas alleen de verkiezingen in? Deze spoort totaal niet.”
“Dus met al die crises kunnen we dit land liever ‘Crisiskondre’ noemen.”
“Ha, ha, wat leuk; moeten we lachen?”
“Maar ergens heeft hij gelijk; we kunnen alleen maar crises creëren, die in stand houden en die niet willen, niet kunnen, niet willen kunnen of kunnen willen oplossen vanwege allerlei kliekjesbelangen. Wel erover praten, praten, praten en nogmaals praten, met lezingen, lazingen, lozingen, luzingen, lizingen….”
“Ja, ja, is mooi zo, maar je doet hetzelfde hier.”
“Maar hij heeft ergens weer gelijk: al dat gepraat, gediscussieer en die lezingen brengen geen genezing, dat is maar draaien om de hete brei heen en maar schreeuwen: ‘weg met IMF en met Bouta’, alsof dat deze verziekte, gemakzuchtige en betweterige samenleving zal genezen.”
“Jij moet niet zeuren, jaaah, want je bent ook deel van deze samenleving, jaaah, dus jij bent ook verziekt enzo, jaaah!”
“Weet ik, jaaah, maar moet ik, jaaah, omdat ik er deel van ben maar zwijgen, jaaah, terwijl wij met z’n allen Bouta en deze crisis veroorzaakt hebben?”
“En stel we jagen Bouta weg, wie gaan we dan de schuld van de crisis geven?”
“Al zijn we tien jaren verder, toch zullen wij de schuld van ons gezamenlijk falen in de schoenen van deze man schuiven, volgens het ‘a no mi-principe.”
“Maar dan hoe gaan we uit die crisis komen?”
“Velen vinden dat de miljarden aan leningen pas zullen helpen, als de regering erkent dat zij de oorzaak van de crisis is.”
“En intussen zegt governor A-gersi dat die koers blijft stijgen, omdat wij steeds rennen om dalla’s met onze srd’s te kopen. Ik ben toch zo boos op deze uitspraak.”
“Dan ben je boos omdat je diep in je binnenste weet dat de man groot gelijk heeft.”
“En dat herstel- en stabilisatieplan zit ook maar als los zand aan elkaar vast.”
“Jullie willen niet horen: dat geld is geleend om primair de importen en om die overheidssector veilig te stellen. De rest bekijkt het maar.”
“Maar waarom kunnen al die geleerden van ons met al hun geweldige stabilisatieplannen en lezingen niet met bruikbare, makkelijk en meteen uitvoerbare plannen komen?”
“Omdat ze niet ‘out-of-the-box’ kunnen denken en ze zijn te nuchter, dus niet lichtelijk dronken.”
“Heren, ik moet nu naar een lezing.”
“Waarover?”
“Over het opzetten van gemeenschappelijke bedrijven, waarin onze jonge volwassenen, liefst koppels, na training in dorpsverband gaan wonen en ecologisch verantwoord gaan werken en produceren op een toegewezen stuk overheidsgrond, bijvoorbeeld achter Zanderij. Ik zal jullie de volgende keer over die lezing vertellen.”
“Okee, daar drink ik op.”
“Als ik je was, zou ik alvast beginnen dat te verminderen.”
“Ach kletsj jangooe, burp, whaps, bliep…”

Rappa