United Culture Festival Suriname met Drums United
27 Jun 2016, 09:55
foto
Drums United: Lucas van Merwijk (Nederland), Alper Kerkeç (Turkije), Julio Pimentel (Brazilie), Gianna Tam (Suriname), Ryoko Imai (Japan), Marco Toro (Venezuela) en Moussé Pathé (Senegal). Foto: Daniel Patriasz.


Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling voor de muziekband Drums United. Zij treedt op donderdagavond voor het eerst op in Paramaribo. De slagwerkgroep is de main act tijdens het United Culture Festival Suriname. “Wij spelen over de hele wereld, maar het is voor mij en voor de band is het heel bijzonder om in Suriname te spelen. Het land ligt dichtbij ons hart”, zegt bandleider Lucas van Merwijk aan Starnieuws.

Het United Culture Festival Suriname is het kader van 153 jaar Keti Koti. “Het is voor ons dus extra speciaal om op deze bijzondere gelegenheid te mogen spelen. Het heeft zoveel te maken met wat wij zijn als groep en wat we proberen te uiten via de drums.” De geschiedenis over de slavernij speelt een rol in de voorstelling. Tijdens het drumspektakel hoort het publiek de verhalen over de herkomst van bepaalde trommels en hoe ze vanuit Afrika een reis over de wereld hebben gemaakt.

De organisatie van het muziekconcert ligt in handen van Stichting Artanita’s. Voorzitter Ian Ramadhin zegt dat naast entertainment, het doel van de avond is om onder één dak, de eenheid te vormen onder alle bevolkingsgroepen van Suriname. De keuze voor deze percussiegroep uit Nederland is bewust. “Als je kijkt naar de culturele diversiteit van de groep, herken je de diverse Surinaamse culturen hierin terug.” Ramadhin geeft niet alle verassingen van de avond prijs. De organisatie heeft concept bedacht waar verschillende bevolkingsgroepen de gelegenheid krijgen op de avond hun act te doen. Volgens Merwijk sluit het concept van Drums United, helemaal aan bij dat van het festival.

De slagwerkgroep bestaat uit zeven personen met verschillende nationaliteiten, onder wie Merwijk’s dochter, de half Surinaamse Gianna Tam. Zij is al in Suriname geweest maar zal er dit keer voor de eerste maal optreden. Merwijk grapt hierover en denkt dat dit een beetje extra druk op haar legt. “Ze kijkt er erg naar uit om nu voor het Surinaamse publiek op te treden. Alleen een klein beetje nerveus of ze de teksten wel goed zal uitspreken.” Merwijk, met een liefde voor Surinaamse muziek en cultuur, heeft vaker gespeeld met Surinaamse musici, als Ronald Snijders, Denise Jannah, Eddie Veldman en Glenn Gaddum. Hij heeft eerder in Paramaribo opgetreden met één van zijn ensembles ‘De Cubop City Big Band’.

“Ritme en drums hebben in Suriname een zeer belangrijke betekenis in het dagelijks leven en in de hele cultuur”, zegt de bandleider. Voor zijn band een extra motivatie om goed te spelen en alles te geven. Hij belooft een gezellige en zeer afwisselende show, met iets speciaals voor multicultureel Suriname. “Allerlei drums en ritmes uit de hele wereld staan centraal en komen samen.” Een voorstelling voor alle leeftijden vol getrommel, zang, dans en humor. Ritme en trommels, wekken een soort oergevoel op de luisteraars. Het maakt eigenlijk niet uit waar we spelen. Of het nu in China is, Finland of Noord Amerika, uiteindelijk gaat iedereen vol energie naar huis.”

Het muziekconcert aan de vooravond van Keti Koti in de Anthony Nest Sporthal, wordt op 2 juli opgevoerd in Nickerie. Stichting Artanita’s gebruikt de aanwezigheid van de percussiegroep om ook aan de eigen educatieve doelen te werken. Zo heeft zij workshops gepland op 4 en 5 juli met een masterclass op 8 juli in het Cultureel Centrum Suriname. De organisatie bestaat al zestien jaar en houdt zich bezig met sociaal-culturele activiteiten. Zij houdt ook sport activiteiten voor de jeugd van omgeving Flora en organiseerde vorig jaar 2015 ‘The Back to School Youth Event op het TBL parkeerterrein. Daar traden verschillende top brassbands van Suriname. Het idee groeide toen om meer met en voor drummers te doen”, zegt Ramadhin.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April