Minister Noersalim staat stil bij diepere betekenis voedsel
26 Jun 2016, 19:12
foto
Minister Mike Noersalim (links) op de ontvastingsbijeenkomst van de Culturele Unie Suriname.


De Culturele Unie Suriname heeft vrijdag, de 19e dag van de Ramadan, Iftar gehouden in de Congreshal. Iftar is de maaltijd, die gedurende de vastenmaand Ramadan door moslims genuttigd wordt, direct na zonsondergang. Als speciale genodigde heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken het ritueel van ontvasten bijgewoond. Wereldwijd vasten tijdens de Ramadan meer dan 1.5 miljard moslims.

In een korte toespraak zei de bewindsman dat het vasten tijdens Ramadan chronologisch gezien de vierde zuil is van de Islam. Het werd verplicht in Medina in het jaar één van de Islamitische jaartelling. Er zijn naast het verplichte vasten tijdens Ramadan ook ander gelegenheden, waarin het vasten wordt aanbevolen: maandag, donderdag, en op speciale dagen in de overige maanden.

Totale zuivering
Het vasten zou de moslims helpen om hun geest deugdelijk te maken en hen tot hogere geestelijke niveaus te brengen. Het vasten, dat wil zeggen, het onthouden van eten en drinken, heeft in de Islam geen nut, wanneer dat niet gepaard gaat met een totale zuivering van het innerlijke, ofwel van het hart. Ook in het oude testament worden zulke religieuze rituelen niet door God geaccepteerd wanneer ze niet leiden tot een geestelijke reiniging van alles wat tegen Gods wet en wil is. Zo staat in Jesaja: "Waarom brengt u Mij offers als u toch geen berouw hebt over uw zonden? ( .. ). Uw heilige vieringen van de nieuwe maan en de sabbat en uw speciale vastendagen, ja, al uw bijeenkomsten zijn huichelachtige vertoningen! ( .. ) Was u! Wees rein Laat ik niet langer zien dat u slechte dingen doet Leer goed te doen' (Jesaja 1, 11-17). Het gaat dus niet om het vertoon, maar om het resultaat.

Vasten bij verschillende godsdiensten
Noersalim kaartte aan dat in de verschillende godsdiensten het vrijwillig dan wel verplicht vasten een onderdeel is van het religieuze ritueel. De verwijzing naar het vasten is in de Heilige Koran te vinden in Soerah Al Baqara: Ayah 183, “O gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven zoals het degenen die voor u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.”
Door het vasten leren moslims de waarde van voedsel goed in te schatten. Doordat de mens doorgaans kan eten en drinken wanneer hij of zij dat wil, verliest het voedsel zijn eigenlijke waarde. En dat is ook het geval bij andere materiële bezittingen, alsook het immateriële zoals het verstand, de zintuigen enzovoort. Men ziet die als vanzelfsprekend en vergeet dat het om Goddelijke voorzieningen, om Godsgeschenken gaat. Men vergeet, bijvoorbeeld, dat er 1.4 miljard mensen op aarde honger lijden.

Dankbaarheid
Het vasten is bedoeld om de moslim aan Gods genade, goedertierenheid en aan de solidariteit met de medemens te doen denken. Wanneer de moslim wel mag eten en drinken, dan dient hij aan zijn medemensen te denken en God te danken. God danken houdt in dat je als moslim inhoud geeft aan je onderwerping aan God. En daar gaat het om, volgens het islamitische geloof, bij alles wat een moslim doet of laat: Allah dienen. De bewindsman zei dat gedurende de vastenmaand de gelovige wordt aangespoord om zoveel mogelijk de beste daden te verrichten, smeekbeden te doen voor zichzelf en voor de gehele mensheid. Andere aansporingen van de vastenmaand zijn dankbaarheid, verzoening, vergevingsgezindheid, fysieke steun aan armen en behoeftigen, het verstevigen van de familiebanden, het verstevigen of verbeteren van de relatie met de buren en de vrienden. Minister Noersalim prees het initiatief van de CUS om de Iftar te organiseren en stelde dat dit zeker navolging verdient. “Namens de regering wordt de Culturele Unie Suriname bedankt voor het belichten van het belang van onze diversiteit voor een gelukkige, vredige en succesvolle maatschappij,” zei de bewindsman.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April