EK 2016: Griezmann trapt gastland dichter bij finale
26 Jun 2016, 12:39
Antoine Griezmann heeft bijna alleen de balans van 'Les Bleus' naar zich toe getrokken. (Foto: AFP)

Antoine Griezmann heeft gastland Frankrijk bijna in zijn eentje een stap dichterbij de finale gebracht. De Ieren hebben een recordpenalty gescoord in dit EK-toernooi, in de 2e minuut. Een fout van Paul Pogba op Shane Long, bracht de Ieren op voorsprong. Het gebeuk van de Fransen op de Ierse poort, resulteerde op het uur in de gelijkmaker. Met 2-1 heeft ‘Les Bleus’ van Didier Deschamps zich geplaatst voor de kwartfinales.

Robbie Brady die zich in het duel tegen Italië onsterfelijk had gemaakt, trapte de elfmeter via de binnenkant van de paal binnen. De Fransen wisten niet wat ze overkwam. Het duurt nog ruim 55 minuten voordat ‘Les Bleus’ rustiger kunnen ademen. Griezmann krijgt de bal op het hoofd via Bacary Sagna. Met een rake nekslag zorgt Griezmann voor de gelijkmaker, Randolph is verslagen, 1-1.

Erop of eronder moet Griezmann hebben gedacht als hij drie minuten later de scheve situatie voor Frankrijk recht trekt. Olivier Giroud kopt terug op Griezmann, die voor de tweede keer Randolph kansloos laat, 2-1. De nummer 7 van Frankrijk lijkt af te stormen op zijn hattrick. Hij wordt foutief afgestopt door Shane Duffy die met rood wordt afgestraft. Geen penalty beslist de scheidsrechter. Met nog 25 minuten in de strijd moet Ierland met tien man verder.

Ook in de 81e minuut mist Griezmann het derde in het mandje te leggen. Zijn voet komt net niet tegen de bal. Ook de invaller van Giroud, André-Pierre Gignac, mist enkele keren om de 3-0 te maken. Op slag van uitscheiden in de 92e minuut mist Griezmann alsnog zijn hattrick. Dimitri Payet zet Griezmann oog in oog met Randolph, maar de Ierse sluitpost ontzegt de Franse aanvaller zijn derde doelpunt.