Santokhi onder de indruk van 'banya prey' NAKS Wan Rutu
26 Jun 2016, 14:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi op de dansvloer tijdens de 'banya prey'. (Beeld: NAKS)


VHP-voorzitter Chan Santokhi is onder de indruk van het werk van Naks Wan Rutu. Hij bezocht zaterdagavond de jaarlijkse 'banya prey', georganiseerd door jongeren van deze organisatie. Behalve het tonen van zijn danskunst heeft de politicus beloofd het culturele werk te ondersteunen. Hij wordt lid van de 'One Hundred Club' en zal maandelijks SRD 100 doneren aan Naks Wan Rutu.

Santokhi werd door het bestuur, onder leiding van Derryl Geldorp en Namofani Betrouw, ontvangen en aan hem werd tijdens de prey door Brigitta Misiedjan uitleg gegeven over wat er zich voltrok. "Ik heb in enkele uren zoveel informatie gekregen van de experts over het slavernijleven middels verschillende soorten van dans, zang, kleding, vertellingen en overleveringen, die ik met het lezen van veel boeken daarover, zeker niet gekregen zou hebben. Informatie over het plantageleven, onderlinge verhoudingen, gezinsrelatie, maar ook relaties van missies met plantage-eigenaren en hun afgeleid gezag naar de groepsgenoten toe, jeugdleven tijdens slavernij, de plaats van overledenen in het spiritueel leven. Ik heb veel talent daar gezien," zegt Santokhi aan Starnieuws.

De VHP-voorzitter prijst de jongeren van NAKS Wan Rutu voor de organisatie van van de prey. Zo wordt het culturele erfgoed behouden en overdragen aan de jongere generatie, constateert hij. "Wij moeten als samenleving ondersteuning gegeven hieraan ter behoud van de Surinaamse cultuur, op basis van eenheid in verscheidenheid. Ik heb ook meer inzicht gekregen in de organisatie en het werk van NAKS, die tevens mijn buur is, en die ik ook verder zal ondersteunen. Kortom een zeer leerrijke avond met veel genot en spierpijnen," zegt Santokhi.

Alven Roosveld, ondervoorzitter van het VHP Districts Coördinatie Team, van Paramaribo werd door Santokhi aangewezen om op te treden als contactpersoon tussen hem en het bestuur van NAKS Wan Rutu.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April