Balletdansers tonen legacy in ‘Gala 30th Anniversary’ MBC
26 Jun 2016, 03:02
foto
Dansvoorstelling ‘Gala 30th Anniversary Marlène’s Ballet Company’. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De dansvoorstelling ‘Gala 30th Anniversary Marlène’s Ballet Company’ (MBC) is een duik in de geschiedenis van de dansgroep. Jongens en meisjes van het eerste uur in de spagaat of met het been naar achteren. De generatie na hen op spitzen en de jeugdige leerlingen met balletpasjes, wekken nostalgie op en geven hoop voor de Surinaamse dans in de toekomst.

De show die dit weekend wordt opgevoerd in Theater Thalia, voert het publiek door ‘oude’ stukken, die uit de kast zijn gehaald en zes nieuwe choreografieën. Alle etaleren zij de dans legacy van danspedagoog Marlène Lie A Ling van Balletschool Marlène en MBC. Van klassiek, folklore, modern, jazz tot freestyle. Speciaal voor de galavoorstelling riep Lie A Ling de dansers die MBC door de jaren heeft gekend bij elkaar. MBC telt anno 2016 negen leden en elf sloten zich aan om het heugelijke feit feestelijk mee te dansen. Drie maanden lang is geoefend en gebrainstormd. Zoals danser Duncan Brunings het verwoord aan het begin van de voorstelling: ‘we hebben al onze mooie ervaringen weer met elkaar gedeeld’.

Lie A Ling zegt dat door de jaren heen “Liefde en discipline altijd centraal hebben gestaan in MBC”. De danspedagoog timmert al 45 jaar, vanaf 1971 onafgebroken aan de weg. Vorig jaar vierde de balletschool de bigi yari. Later in het jaar, op 12 oktober bestaat MBC precies 30 jaar. Het begon allemaal in 1986 met acht meisjes en vier jongens, die deelnamen aan een festival van de vijf Guyana’s in Frans-Guyana, blikt Lie A Ling terug. “Wij wonnen de eerste prijs met dans en kregen toen die naam.”

Lie A Ling volgt de galavoorstelling vanuit een afstand, “het zijn allemaal stuk voor stuk even mooi. Het zijn verschillende dansen, die gevoelens overbrengen, je aanzetten naar jezelf te luisteren en zo je leven te verbeteren en blijdschap te creëren.” Lie A Ling ziet de persoonlijke groei in dans en volwassenheid van de dansers. “Hun dans is nu veel sterker, want ze begrijpen, voelen en beleven de techniek beter. Ik heb ze vanaf hun vijfde jaar opgevoed en zij zijn mijn kinderen geworden.”

Raïsa Singotiko (24) is boordevol energie en gaat helemaal verloren in de dans. Tijdens de voorstelling keert zij negen keer terug op het podium. Zelf zitten twee choreografieën van haar in het programma ‘Afro Fusion’ en één op het nummer ‘Please Remember’. “Ik kom tot rust en vergeet alles als ik dans.” Singotiko danst vanaf haar zesde. Zij slaagde in 2007 voor MBC en ging aan de slag als docent op de balletschool. Ballet leren bestaat uit meer dan alleen bewegingen leren. “Je wordt ook gevormd, en discipline is één van de belangrijkste punten die ik kan toepassen in mijn dagelijks leven.”

De voorstelling bestaat niet alleen uit dansers die de voorhoede hebben gevormd in de Surinaamse danswereld. De leerlingen van de hoogste klas op de balletschool zijn ook van de partij. Zelfs ‘Juf Marlène’ schittert na jaren weer in een solo op ‘Take me down’ uit 1982. Zij brengt het publiek down memory lane. “Ik ben altijd onderdeel van MBC geweest. Ook in het buitenland. Het is heel normaal dat ik mijn bijdrage aan deze heel speciale viering geef.” Lie A Ling danst ook een stuk met haar jonge pupillen. “Dit geeft de overdracht van mij aan.”
MBC heeft jarenlang de naam van Suriname nationaal en internationaal hoog gehouden. “MBC zal altijd blijven bestaan en zich verder ontwikkelen”, onderstreept de danspedagoog. De Balletschool presenteert dans onderricht en kinderballet. MBC brengt volwassen stukken, repertoires en dans op niveau.
Advertenties