Rusland blijft kokos- en cacaoproject onrealistisch vinden
26 Jun 2016, 06:47
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De fractieleider van de NPS, Gregory Rusland, blijft erbij dat de financiering van het project voor de productie van kokos en cacao voor een bedrag van SRD 1,2 miljard, in twee jaar niet haalbaar is. Dit stelt hij op basis van de presentatie van dit project door de regering in het Stabilisatie- en Herstelplan. Ook Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vroeg om het project te herzien. Jogi pleitte voor kleinschaligheid en niet voor het uitvoeren van een groot project.

Rusland begrijpt niet waarom er zoveel ophef is gemaakt door de NDP-fractieleider André Misiekaba op de kanttekeningen die hij geplaatst heeft. Ook diverse andere sprekers hebben gewezen op gevaren van de twee grootschalige projecten. Rusland zegt dat hij ook voorstander is van de investeringen in de agrarische productie, maar het moet op verantwoorde wijze geschieden. Het mag niet zo zijn dat enkele mensen zich verrijken en het land er verder niks aan heeft.

De NPS-fractieleider pleitte vrijdag andermaal voor transparantie als een van de voorwaarden voor succes, omdat volgens Misiekaba er uitgewerkte plannen bestaan, maar waar kennelijk alleen leden van de coalitie over beschikken. Van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft Rusland begrepen dat het gaat om onder andere de productie van 4 tot 4,5 duizend ha kokos. Hij wilde in herinnering brengen dat dat streven niet realistisch is binnen de aangegeven 2 jaar van dit plan. Wageningen heeft in haar glorietijd ca. 6000 ha rijst geproduceerd en het betrof uitgestrekte arealen. Verwacht Misiekaba dat wij instaat zijn 4000 ha binnen 2 jaar in productie te brengen? Komt nog bij kijken dat de aanleg van dergelijke arealen jaren zal duren en na beplanting kokos 4 tot 5 jaar en cacao 3 tot 5 jaar nodig heeft om te produceren. Rusland blijft erbij dat het niet verantwoord is SRD 1,2 miljard te gaan besteden voor de productie van cacao en kokos binnen 2 jaar en voorspelt dat na 2018 het geld op zal zijn en zonder dat er kokos en cacao is geproduceerd.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April