Dag van Respectloosheid
25 Jun 2016, 14:28
foto


Stel dat een brute moord wordt gepleegd op een aantal milieuactivisten in het Amazonegebied en de daders zijn ingehuurd door de directeur van een houtbedrijf. Deze probeert strafrechtelijke verantwoordelijkheid te ontlopen door zich op het standpunt te stellen dat er nu eenmaal mensen omkomen tijdens de houtkap. Laten we een rouwdag voor al deze mensen organiseren, dan zijn we klaar! Elk weldenkend mens zou hier schande over uitspreken.

Zo is ook de uitgeroepen dag van nationale rouw in Suriname ter herdenking van alle slachtoffers van ‘politiek geweld’ een schandelijk initiatief. Dit initiatief is niet geboren uit respect voor de slachtoffers, maar uit eigen belang van de plegers van misdaden, in het bijzonder de 8 Decembermoorden. Vooral de respectloosheid jegens de militaire slachtoffers van de binnenlandse oorlog is verderfelijk. Deze worden misbruikt in het vooropgezette spel nabestaanden tegen elkaar uit te spelen door middel van onwaarheden en haatzaaierij met als enige doel moordenaars hun straf te laten ontlopen.

Nationale rouw vloeit voort uit een breed gedragen gevoel en kan niet worden afgedwongen als er geen respect is voor de nationale waarden waarop een samenleving is gestoeld. De in Suriname uitgeroepen dag kenmerkt zich juist door:

Minachting voor Justitia (gerechtigheid)
Minachting voor Pietas (deugdzaamheid)
Minachting voor Fides (vertrouwen)

Kanta Adhin
Advertenties