Pokie verontrust over precaire situatie in het binnenland
25 Jun 2016, 04:16
foto
Assembleelid Diana Pokie (Foto: René Gompers)


Assembleelid Diana Pokie (ABOP) heeft vrijdag in De Nationale Assemblee geconstateerd dat het binnenland zwaar getroffen wordt door de economische recessie én de maatregelen die stabiliteit moeten terugbrengen. Gezondheidszorg in het binnenland dreigt weg te vallen, ouders en verzorgers zullen niet langer in staat zijn hun kinderen naar school te sturen. Daarenboven zijn de prijzen van goederen nu al vele malen hoger dan in de rest van het land.

De Medische Zending, die de gezondheidszorg van het binnenland in handen heeft, staat op het punt de deuren te sluiten, haalt Pokie aan. Uit een gesprek met de zendingsleiding heeft ze ontdekt dat de organisatie al jarenlang een ‘but butu’ beleid moet voeren door gebrek aan middelen. Nu is het nog erger geworden om noodmaatregelen te treffen, geeft ze aan. “De Medische Zending ontvangt jaarlijks een subsidie van SRD 27 miljoen. Voor dit jaar heeft ze tot nu slechts twee miljoen gekregen. Wanneer denkt de regering de rest te storten?” Daarnaast is het aantal artsen van zestien door gebrek aan middelen, teruggebracht naar acht. Dit voor een gebied met 44.000 bewoners. Pokie ergert zich aan het gevoerde beleid waarbij het binnenland niet is meegenomen. “Ik begrijp beleidsmakers niet. Soms lijkt het alsof ze niet verder zien dan Zanderij.”

Hart hebben voor volk
Pokie wil van de regering weten hoe het zit met de ouderbijdrage voor school. De bijdrage van SRD 80 zou naar SRD 250 verhoogd worden. De parlementariër wil weten of de regering wel is nagegaan wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de ouders en verzorgers en of er een vangnet voor ze is. Pokie vraagt zich af of er ook rekening gehouden is met de werkloosheid. Zij merkt op dat om het inflatiecijfer van 46 procent te bepalen er meer dan 400 metingen zijn gedaan in de verschillende districten, behalve het binnenland. Zij haalt aan dat het alom bekend is dat goederen in het binnenland veel duurder zijn dan de rest van het land. “Kan de regering het parlement omstandig uitleggen hoe dit Herstelplan, tegen de achtergrond van het door mij hoger geconstateerd inflatiecijfer voor het binnenland, tot welvaart en welzijn zal leiden voor de binnenlandbewoners?”

Pokie maakt zich ernstig zorgen over de gezondheidstoestand in het binnenland. Zij staat erop dat de regering haar plichten nakomt. “De binnenlandbewoners hebben ervoor gezorgd dat de grootste partij van Suriname nu 26 zetels telt. Dan moet je toch hart hebben voor het volk?” betoogt Pokie. “Namens het volk van het binnenland vraag ik de regering om de juiste prioriteit te stellen. We zien dat sommige beleidsmakers toch nog rondrijden in vervoer van de overheid, terwijl ze zelf een auto kunnen aanschaffen. Ze maken misbruik van staatsmiddelen. Dan maak je grappen met de gezondheid van burgers.” De situatie is zo erg dat gezondheidsassistenten de rol van arts moeten vervullen. In sommige gevallen moeten familieleden inspringen om het leven van hun naaste te redden. “Het binnenland zit echt in de problemen. We kunnen dat ‘but butu’ ding niet meer accepteren. Voor elke kwaal krijg je een calpol. Stop ermee regering. Stop met dat calpol beleid.” Pokie is in haar oproep ondersteund door coalitieleden Wendell Asadang, Silvana Afoensawa én Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, allen van de NDP.

René Gompers
Advertenties