Jogi pleit voor 'grootschalige kleinschaligheid'
25 Jun 2016, 01:23
foto
Assembleelid Mahinder Jogi. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat er in het Stabilisatie- en Herstelplan wel handvatten zijn die bij juiste aanwending, een bepaald rendement kunnen opleveren. Het gaat volgens hem wel om de wijze van uitvoering, om een attitudeverandering die zal moeten komen. Er moet een transformatie komen in het economisch denken. Hij is voorstander van investeringen in de agrarische sector, maar dan moeten er meer mensen bij betrokken worden. "Ik pleit daarom voor grootschalige kleinschaligheid," zei Jogi vrijdag in De Nationale Assemblee.

Het Assembleelid benadrukte dat er prioriteiten moeten worden gesteld. Met ruim US$ 3,8 miljard is het land in een afgrond gestort. De kunst is, hoe met de middelen die beschikbaar zijn, de economie weer uit de blubber te trekken. Jogi zegt geen tegenstander te zijn van een olympisch zwembad en een denksportcentrum, maar die zaken kunnen komen als de economie weer op de rails is.

"De agrarische sector is goed om 15.000 of meer mensen, werkers te herbergen. "Wanneer u Iamgold optelt, met Surgold en elke gold met Staatsolie erbij, komt u in de buurt van 6000 arbeidsplaatsen, welke tijdelijk zijn en dus niet duurzaam. De agrarische sector is regeneratief. Ik vind het goed dat in het Herstelplan de agrarische sector aandacht krijgt. Echter ben ik bang dat bepaalde projecten die hier genoemd worden, niet het rendement zullen opleveren welke wordt beoogd," stelde Jogi.

De VHP'er vroeg de regering om nader te kijken naar het cacao- en kokosproject. Een hectare kokos levert meer op dan een hectare rijst, merkte Jogi op. "Het plan is goed, maar laten wij ons niet focussen op één bedrijf van 13.000 hectare, maar op kleine bedrijven," voerde het Assembleelid aan. De kleine bedrijven van 2, 3 en 5 hectare die verwaarloosd zijn, daar zijn reeds investeringen gepleegd. Er is daar al infrastructuur aangelegd, maar door de economische situatie, kan men niet verder om deel te kunnen nemen in het productieproces. "Laten wij de gelden daar stoppen, laten wij klein ondernemerschap stimuleren. Daardoor worden de kansen vergroot en de risico's vermeden," betoogde Jogi. Hij kreeg bijval van NDP-fractieleider André Misiekaba en commissievoorzitter Amzad Abdoel. Aan de regering werd gevraagd om de opmerkingen en voorstellen die gedaan zijn, mee te nemen.
Advertenties