Suriname heeft er zes advocaten bij
25 Jun 2016, 00:01
foto
Zes personen zijn vrijdag tot advocaat beëdigd door het Hof van Justitie. Foto: (Ranu Abhelakh)


Zes personen zijn vrijdag tot advocaat beëdigd door het Hof van Justitie (HvJ). Zij zullen hun kennis en integriteit namens hun cliënt, in een zaak voorleggen aan de rechter. “Verdraai de feiten en omstandigheden niet, doch stel ze en belicht ze; zo nodig accentueer ze”, gaf waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks hen mee.

Verwijzend naar de afgelegde eed of belofte, moeten de advocaten geen zaak aannemen of verdedigen waarvan zij in gemoede niet geloven dat het rechtvaardig is. “De enige manier hoe u zich kunt houden aan deze plicht is om op een weloverwogen en integere manier de door de justitiabele aangedragen feiten en omstandigheden uit het verhaal te verzamelen, te toetsen en verifiëren en die te geloven of niet.” Rasoelbaks gaf de rechtsbijstanders mee dat ze met de meest bizarre, fantasierijke, feitelijke en betweterige juridische verhalen, geconfronteerd zullen worden. Zij moeten hieruit de relevantie kunnen afleiden voor het bepleiten van de rechtszaak. Hij drukte hen op het hart om integer en oplettend te zijn.

De nieuwe advocaten zullen in contact komen en mixen met allerlei personen. In een rechtszaak draait het maar al te vaak om de materiële en emotionele belangen en vrijheden van de rechtzoekende. De advocaten moeten het verschil kunnen maken. Hij ziet graag dat men niet 'één wordt' met de cliënt, want die hebben als ziel een eigen destiny,” waar u geen weet van heeft en mogelijk ooit zal hebben. Als u dat toch doet zijn de consequenties voor u en u alleen!”

Hoge eisen
Roy Baidjnath Panday, procureur-generaal (pg) bij het Openbaar Ministerie, noemt de beëdiging belangrijk. Het keuze aanbod voor rechtszoekenden is vergroot en binnen de advocatuur zullen de zes hun plek in kwalitatieve zin moeten innemen. De samenleving en rechtszoekenden worden steeds kritischer en stellen hoge eisen aan een advocaat. De pg ging in op het belang om geregeld vakgerichte cursussen en nieuwe ontwikkelingen lokaal en internationaal te volgen. Dit kan het inzicht verhogen en bewust maken van eventuele valkuilen vanuit een verdachte hoek. Het kan ook aanleiding zijn om zich te oriënteren op de rol van de advocaat als bemiddelaar in rechtsgeschillen.

De pg bleef ook stilstaan bij toezicht-uitoefening op het functioneren en de klachtenregeling voorzieningen. Deze verdienen op kort termijn een adequate regeling. Cliënten willen weten als de advocaat zegt wat hij doet, en nagaan of hij ook doet wat hij zegt, stelt de pg. De rechtstaat is gebaad bij advocaten die niet alleen op deskundige wijze belangen van hun cliënten behartigen, maar ook instaan voor de nodige discretie en betrouwbaarheid bij de belangenbehartiging.

Kiezen voor gerechtigheid
Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten Harish Monorath, heeft alle medewerking toegezegd aan de nieuwe vakcollega’s. Monorath gaf aan dat bij conflicten tussen wet en gerechtigheid, de advocaat kiest voor gerechtigheid. “Dat is de traditie in Suriname vanaf wij hier recht hebben gesproken.” Een advocaat is trots op zijn beroep, het is een mooi en waardig beroep, met tradities. Een goede uitoefening van de advocatuur draagt bij aan de instandhouding van de rechtsstaat. “Een beroep met een maatschappelijke opdracht. Puur winstbejag en geldzucht kunnen niet op de eerste plaats staan.” De deken stelde dat advocaten bewakers zijn van het recht en licht. “U zult moeten zorgen voor het verlichten van de inzichten in de samenleving, op alle mogelijke manieren.”

De pas beëdigde advocaat Rochelle Truideman haalde aan dat rechtszoekenden vaker zelf in persoon procederen. Of zich laten vertegenwoordigen door procesgemachtigden die geen advocaat of jurist zijn. Volgens haar komt dit, omdat personen vertrouwen verliezen in de advocaat. Een trieste ontwikkeling. Zij hoort vaker “de toga stelt niets voor, het is maar een stuk stof. Of jullie advocaten zijn niet te vertrouwen. Jullie nemen mensen hun geld en dan vervolgens niets.” Truideman betreurt deze uitspraken tegen jonge opkomende juristen, die een vertekend beeld krijgen van de advocatuur. Zij vindt het beroep nobel en één waar je bewust voor moet kiezen om mensen te helpen. Om het tij te keren vindt zij dat een advocaat altijd de ere regel in acht neemt en het werk naar eer en geweten wordt gedaan, zodat de burger die recht zoekt, dat ook vindt via de advocaat.
Naast Truidenman, zijn Arjun Ramlakhan, Mohammed-Shiraz Boedhoe, Cheryl Djajadi, Marco van Kallen en Harold Djasmadi beëdigd.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April