Commissie zal nationale armoedegrens vaststellen
24 Jun 2016, 23:16
foto
Minister Joan Dogojo en waarnemend directeur van Sociale Zaken, Jerrol Renfurm. (Foto: Sozavo)


De actuele armoedegrens zal worden gedefinieerd en vastgesteld. Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft vorige week de Nationale Commissie Vaststelling Armoedegrens (NCVA) geïnstalleerd, die zich hiermee zal bezighouden. De armoedegrens is nog niet eerder vastgesteld.

In het sociaal beleid is armoedebestrijding een prioriteitsgebied, zegt de voorlichting van het ministerie. Omdat er geen breed geaccepteerde schattingen over de omvang en intensiteit van armoede in Suriname zijn, is het maken van beleid ten aanzien daarvan, gecompliceerd. Voor het compenseren van de huishoudens die als gevolg van de maatregelen voor het uitvoeren van het Stabilisatie- en Herstelplan in problemen zijn geraakt, is het nodig dat de reële armoedegrens wordt bepaald.

De armoedegrens kan een referentiepunt zijn voor beleid van zowel publieke als de private sectoren, meent Sozavo. Voor het bestrijden van armoede is het definiëren daarvan een onlosmakelijk onderdeel. Door de kenmerken en oorzaken van armoede te analyseren, kunnen effectieve en efficiënte armoedebestrijdingsprogramma’s worden ontwikkeld.

Dit moet ook in een breder beleidsperspectief geplaatst worden. De armoedegrens is in het algemeen een anker voor het sociaal en economisch beleid. Een vertrekpunt dat gebruikt kan worden om economische of sociale doelstellingen te kwantificeren en om maatregelen op verschillende sociale gebieden voor relevante doelgroepen te onderscheiden, stelt het ministerie.

De NCVA heeft als voorzitter de waarnemend directeur van Sociale Zaken, Jerrol Renfurm. De overige leden zijn: C. Pawironadi-Dasi (SoZaVo), S. Laurens (SoZaVo), R. Simons, directeur van de Stichting Planbureau Suriname (SPS), H. van Dams (SPS), E. Karwofodi (SPS), I. Sno, directeur Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), A. Kisoensingh (ABS), F. Lambert (ABS), R. Sobhie, Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), M. Nankoe (IGSR) en J. Mencke (IGSR).
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April