PALU: Crisis alomvattend, aanpak moet ook integraal
25 Jun 2016, 02:28
foto
Assembleelid Cleon Gonsalves. (Foto: Raoul Lith)


“We hebben te maken met een morele crisis, een crisis op het gebied van onderwijs, in de gezondheidszorg, een crisis in sociale hulpverlening, huisvesting en rechterlijke macht. De crisis is alomvattend. En bijgevolg moeten de oplossingen ook alomvattend zijn.” Oplossingen die slechts gericht zijn op bepaalde aspecten van een crisis, zonder de overige aspecten erbij te betrekken, zullen noodzakelijkerwijs niet het gewenste resultaat hebben.

Dit zei Assembleelid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte van de PALU gisteren, tijdens de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan. Hij merkte op dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de regering de huidige crisis teveel beschouwen als een financieel economische crisis. De vele hervormingen in deze twee beleidsdocumenten zijn teveel van financieel economische aard, terwijl de crisis waar Suriname mee te maken heeft, alomvattend is. "Het gaat dus niet alleen om een financieel economisch vraagstuk, maar evenzeer om vraagstukken die te maken hebben met alle sectoren van onze samenleving. De crisis behoeft daarom een integrale aanpak."

Gonsalves voerde aan dat de landbouwsector succesvol ontwikkeld zal kunnen worden indien onder andere het onderwijs in deze sector, ook erbij wordt betrokken. Gronduitgifte en landhervorming kunnen slechts op een juiste wijze plaatsvinden indien ook de infrastructuur wordt aangepakt. De productie kan slechts goed ontwikkeld worden, indien daarbij wordt meegenomen de immigratie van speciale groepen van arbeiders, en zeker ook de certificering, export- en transportfaciliteiten en afzetmarkten. En op al deze gebieden is een dringende behoefte aan hervorming en crisisbeheersing.

Prestatie-indicatoren ontbreken
De realisering van het Stabilisatie- en Herstelplan is volgens de PALU-topper afhankelijk gesteld van de financiering en vooral de voortgang van hetgeen is overeengekomen met het IMF. "Maar het omgekeerde, dus het over de brug komen van betalingsbalanssteun, is niet afhankelijk van de uitvoering en de voortgang van het herstelplan”. Het uitvoeren van de IMF overeenkomst heeft volgens Gonsalves het gevolg dat de armen arm zullen blijven, de rijken zullen rijk blijven, maar de middengroep zal verarmen. "Terwijl juist de middengroep belangrijk is voor de ontwikkeling van Suriname. De middengroep die voor het merendeel bestaat uit landbouwers en arbeiders, waaronder ook ambtenaren."

In dit plan ontbreken volgens Gonvalves, de prestatie indicatoren en een duidelijk tijdspad. Bovendien is aangegeven dat het plan 1.034 miljoen US dollars zal kosten. De plan- en uitvoeringscapaciteit van de afgelopen jaren van de regering is niet meer dan US$ 300 miljoen per jaar voor ontwikkelingsinvesteringen. Meer dan 1 miljard US dollars in 2 jaren is dus volgens de huidige trend volstrekt onmogelijk.

De IMF maatregelen zullen onder deze omstandigheden hard aankomen bij de bevolking. Het Assembleelid vroeg zich af of de regering andere alternatieven voor financiering had onderzocht. Voorts vroeg hij zich of Suriname de IMF overeenkomst nog kan wijzigen. Zo niet dan zou volgens hem de bespreking ervan in DNA, tijdverlies zijn. Veel van de hervormingen die door het IMF worden gedicteerd, hadden veel eerder kunnen plaatsvinden onder gunstigere omstandigheden. Veel van die hervormingen waren namelijk reeds door onder andere de PALU-fractie onder de vorige regering, voorgesteld.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April