Geschokte EU-leden sporen aan tot solidariteit
24 Jun 2016, 08:48
foto
Premier David Cameron heeft zijn vertrek aangekondigd nu de Britten gekozen hebben om de Europese Unie te verlaten. (Foto's: Reuters)


Geschokte EU-leiders hebben opgeroepen tot stabiliteit en solidariteit , maar ook voor verandering en hervorming. Het Verenigd Koninkrijk heeft in een referendum ervoor gekozen de Europese Unie (EU) te verlaten.

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zegt dat de resterende 27 leden vastbesloten zijn om verenigd te blijven. Maar leiders zoals de Italiaanse premier Matteo Renzi stelt dat de EU moest veranderen en "menselijker en rechtvaardiger" moet worden.

De Britten hebben met 52% gestemd voor uittreden uit de unie. Voorstanders om in de unie te blijven, haalden 48% van de stemmen. Na 43 jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. David Cameron heeft aangekondigd dat hij in oktober aftreedt als premier. Wereldwijd zijn aandelenmarkten na het nieuws zwaar gekelderd en is de waarde van de pond ook drastische gedaald.

Het Europees Parlement komt dinsdag in een speciale zitting bijeen om de stemming te beoordelen. Aan de andere kant ontmoeten de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen die de Europese Unie hebben opgericht- Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, België en Luxemburg, elkaar zaterdag in Berlijn.

Sommige leiders van de EU-lidstaten, zoals Frankrijks Francois Hollande, houden vandaag hun eigen crisis besprekingen. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, het hoofd van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Nederlandse premier Mark Rutte houden ook crisisgesprekken.

Sommige EU-politici, waaronder de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz, hebben de vrees voor een domino-effect van Brexit uitgesproken. Volgens Kurz kan het uittreden van het Verenigd Koninkrijk de hele organisatie in gevaar brengen. De leiders van Euro-sceptische partijen in Frankrijk, Nederland en Italië eisten al snel referenda in hun eigen land.

Als reactie op de stemming stelt de leider van de Independence Party van het Verenigd Koninkrijk dat "de EU stervende" is. Maar Tusk zegt dat dit geen moment is voor “hysterische reacties.” Hij is vastbesloten om de eenheid tussen de 27 leden te behouden.

Veel EU-leiders hebben geschokt en met ontzetting kennis genomen van de stemming. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, is het "een trieste dag voor Europa en voor het Verenigd Koninkrijk. Zijn Poolse collega Witold Waszczykowski noemt het "slecht nieuws voor Europa, slecht nieuws voor Polen".
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April