Misiekaba: Oorzaak crisis niet door corruptie en verspilling
24 Jun 2016, 10:34
foto
NDP-fractieleider André Misiekaba. (Foto: Raoul Lith)


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat de oorzaak van de crisis niet kan worden toegeschreven aan corruptie en verspilling. Hij onderkent dat er hier en daar ook sprake is geweest van corruptie en verspilling. Zaken waar bewijzen op tafel kwamen, zijn onderzocht of deze zijn nog gaande. Na de aanname van de anti-corruptiewet zullen mensen ontmoedigd worden om zelfs aan corruptie te denken. Misiekaba voerde aan dat de inkomsten van de Staat uit de mijnbouwsector drastisch is veranderd. De regering heeft besloten te bezuinigen, wat niemand graag doet. Hiervoor maakte de politicus donderdag een compliment aan de regering.

Misiekaba voerde aan dat het land vaker in een crisis is beland en wanneer het weer goed gaat, wordt er niet meer gedacht aan diversificatie van de economie of bezuinigingen. Dit moet niet meer gebeuren, want vanaf volgend jaar zal de economie weer aantrekken. Als er geen sprake was geweest van terugval van de grondstoffenprijzen, zou alles gewoon doorgaan, volgens Misiekaba. Dan zouden de nutstarieven nog steeds gesubsidieerd worden tot een niveau van SRD 900 miljoen per jaar. Er zouden gewoon ambtenaren in dienst worden genomen, de economie zou niet gediversifieerd worden. Alles zou gewoon doorgaan, als het inkomen van de Staat was gebleven op het niveau van 2012, betoogde Misiekaba. "Ook voor de rijken zouden wij water en elektriciteit blijven subsidiëren."

De regering spreekt de hoop uit dat er een brede discussie komt over de Stabilisatie- en het Herstelplan en dat er consensus wordt bereikt. Misiekaba voerde aan dat sprekers uit de oppositie gesteld hebben dat niets van het plan deugt en dat alles kommer en kwel is. Hij kan zich hier niet in terugvinden. Hij had er moeite mee dat volgens NPS-fractieleider Gregory Rusland geld stoppen in het kokos- en cacaoproject vergooid geld zal zijn. Zonder in details te gaan over waar de manco's zijn worden er kreten geslaakt. Misiekaba vindt dat dit niet serieus genomen dient te worden. Hij heeft zich gestoord aan de wijze waarop er gereageerd is op dit plan van de regering, zonder aan te geven waar er eventueel miscalculaties zijn gemaakt. Op deze manier zal er moeilijk consensus worden bereikt over het plan, zei Misiekaba.

De behandeling van het plan wordt vandaag voortgezet in De Nationale Assemblee. De regering zal maandag antwoorden op de vragen en opmerkingen die gesteld zijn in de eerste ronde van de behandeling.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April