Ziekenhuizen totaal oneens met ligdagtarieven Zorgraad
24 Jun 2016, 05:56
foto
Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad.


De ziekenhuizen vinden de ligdagtarieven voorgesteld door de Zorgraad volkomen irreëel. "Deze vastgestelde tarieven van de Zorgraad zijn uitermate funest voor de ziekenhuizen. Als deze niet snel worden gecorrigeerd gaan de ziekenhuizen het niet kunnen overleven en kunnen zij helemaal geen verantwoorde ziekenhuiszorg meer leveren aan de patiënten, zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), Manodj Hindori.

De ziekenhuizen zijn in spoed beraad gegaan over deze nieuwe situatie, die geen enkel lichtpuntje biedt voor de uitermate beroerde financiële positie van de ziekenhuizen, stelt Hindori. De NZR vindt het volslagen irreëel dat de Zorgraad met het voorstel komt om de ligdagtarieven over de periode van 1 juli 2013 naar 1 juli 2016 te verhogen met slechts 11%. Eenieder weet dat de kostenontwikkeling in de afgelopen drie jaar vele malen hoger is geweest dan deze 11%. Alleen het inflatiecijfer van het Algemeen Bureau voor de Statistiek over de afgelopen twaalf maanden bedraagt al 50%.

De loonkosten (ongeveer 60% van de totale kosten) zijn met gemiddeld 15% verhoogd in de laatste drie jaren. De overige 40% van de kostencomponenten is rechtstreeks onderhevig aan koersstijgingen en inflatie op de lokale markt. Medische verbruiksmaterialen, reagentia, medische apparatuur, geneesmiddelen etc. zijn met bijna 100% gestegen, terwijl voedingskosten, lokaal aangeschafte producten etc. met zowat 50% zijn gestegen. Daarbovenop komen volgens de NZR nog eens de sterk verhoogde energietarieven voor de ziekenhuizen. De gemiddelde energiekosten van de ziekenhuizen zijn bijna verdrievoudigd. "We kunnen ons daarom niet voorstellen dat men toch nog is uitgekomen op een tariefsaanpassing na drie jaren van slechts 11%," voert Hindori aan.
Advertenties