Britse EU-referendum op scherp van snede
24 Jun 2016, 00:33
foto
De stembussen worden geledigd na het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk.(Foto: AFP)


Het Britse EU-referendum blijkt een nek-aan-nekrace te zijn, waarbij steeds meer stemmen komen voor het verlaten van de unie. Bij de eerste resultaten zijn er meer ‘Leave’-stemmen dan ‘Remain’. Maar met nog meer stemmen geteld, lijken de ‘Remain’-stemmen meer voet aan grond te krijgen.

Noord-Oost Engeland en Wales gaat voor Brexit –uittreden-. Het referendum heeft een grotere opkomst gehad dan bij de algemene verkiezingen. Schotland en Noord-Ierland lijken te kiezen voor 'Remain', maar miljoenen stemmen in Londen en het zuidoosten van Engeland moeten nog worden geteld.

In tegenstelling tot de algemene verkiezingen tellen de resultaten in de afzonderlijke gebieden niet mee. Het is het totaal aantal uitgebrachte stemmen aan de ene kant of de andere kant in het hele land dat zal bepalen of het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

Peiling expert John Curtice zegt dat in dit stadium het erop lijkt dat de voorstanders van ‘Leave’ de volksstemming zullen winnen. Hij schat dat één van de partijen (voor of tegen) 16,8 miljoen stemmen moet vergaren om te winnen. Het hoofd van de kiescommissie belast met de telling, Jenny Watson, zegt dat de uitslag van het referendum zal worden afgekondigd bij Manchester Town Hall als alle stembiljetten van de 382 stemlocaties zijn gecertificeerd en goed zijn bevonden.

Gibraltar was het eerste waar het resultaat bekend is. In dit Britse overzees gebiedsdeel heeft 96% van de kiezers gekozen voor het blijven in de unie. Er was voorspeld dat ‘Remain’ het zou winnen in Gibraltar te midden van zorgen over zijn grens met Spanje. In Sunderland wint ‘Leave’ met 22%, terwijl het naburige Newcastle krap kiest voor ‘Remain’.

Volgens Curtice is de ‘Remain’ stemming ongeveer 10% minder dan wat werd verwacht in het noordoosten van Engeland ofschoon ‘Remain’ vooruit is gegaan in Schotland, waar de opkomst lager was dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk.
Wales lijkt Brexit steunen, met een stemming van 54,7% voor ‘Leave’ tot nu toe.

Noord-Ierland, met tot dusver vijf kiesdistricten geteld, stemt in het voordeel van ‘Remain’. Tot nu toe zijn er weinig resultaten uit de Midlands, Yorkshire en Humber of Londen en het zuidoosten van Engeland, waar de stemming werd verstoord door plotselinge overstromingen. Maar Londen lijkt te leunen op ‘Remain’.

De uitslag van het referendum moet later vandaag bekend zijn. Het resultaat zou een keerpunt kunnen betekenen in de relatie van de Britten met Europa en de rest van de wereld. Als het Verenigd Koninkrijk het eerste land wordt dat de EU verlaat, zal het waarschijnlijk de grootste klap zijn voor de 28-naties tellende Europese Unie sinds haar oprichting.

Als de uitslag in het voordeel van ‘Remain’ uitvalt, zou Groot-Brittannië ontheffing kunnen krijgen van de 'steeds hechtere' politieke unie en andere concessies die premier David Cameron heeft beveiligd in een heronderhandeling over de termen van het lidmaatschap van het land.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April