Colombia en Farc-rebellen akkoord over wapenstilstand
23 Jun 2016, 18:38
foto
De woordvoerster van de Colombiaanse regering, Marcela Duran, heeft gezegd dat er een akkoord is bereikt over wapenstilstand met de Farc-rebellen. (Foto: AFP)


De Colombiaanse regering en de FARC-rebellen zeggen dat ze zijn overeengekomen de wapens neer te leggen, nu de historische vredesgesprekken in Havana hun einde naderen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de twee partijen dat het akkoord voorziet in een bilaterale wapenstilstand en hoe de ontwapening zal plaatsvinden. De details van het akkoord zullen nog worden bekendgemaakt.

De Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, heeft maandag gezegd dat een definitief vredesakkoord op 20 juli kan worden ondertekend. De definitieve overeenkomst zal een einde brengen aan vijf decennia van een gewapend conflict. In die strijd zijn naar schatting 220.000 mensen gedood en zijn bijna zeven miljoen ontheemd.

De woordvoerster van de Colombiaanse regering, Marcela Duran, heeft in Havana - waar de vredesbesprekingen al meer dan drie jaar gaande zijn- geschetst wat is overeengekomen. "De delegaties van de nationale regering en de Farc informeren het publiek dat we met succes overeenstemming hebben bereikt over een definitieve en bilaterale wapenstilstand, het neerleggen van wapens, veiligheidsgaranties en de strijd tegen eenheden van de georganiseerde misdaad."

Farc-commandant Carlos Lozada twittert: "Opdat deze vreselijke nacht kan eindigen en het pad van vrede en licht mag openen, op donderdag 23 juni zullen we de laatste dag van oorlog aan te kondigen." Het akkoord over de bilaterale wapenstilstand lost één van de laatste punten van de vredesbesprekingen op. Slechts één ander probleem moet nog worden opgelost. Beide partijen moeten nog vast te stellen hoe het vredesakkoord in zijn totaliteit zal worden uitgevoerd, gecontroleerd en goedgekeurd.
De overheid wil het akkoord overlaten aan een volksstemming, zodat het Colombiaanse volk zijn zegje kan doen. Farc-onderhandelaars zeggen dat ze liever een constitutioneel verdrag willen om de deal op te nemen in grondwet van Colombia.
Advertenties