Rusland pleit voor verantwoord lenen van geld
23 Jun 2016, 06:54
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland tijdens behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan. (Foto: Raoul Lith)


NPS fractieleider Gregory Rusland heeft tijdens de debatten over het Stabilisatie- en Herstelplan de regering aangegeven dat bij het lenen van geld er ook rekening mee moet worden gehouden dat het terugbetaald dient te worden. Sociale projecten zijn noodzakelijk, maar de rode draad bij het uitzetten van de ontwikkeling is de verdiencapaciteit van het land, vooral deviezen, te vergroten.
De behandeling van het plan wordt vanmiddag voortgezet.


Rusland waarschuwde de regering ervoor naast het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen additionele leningen te nemen zonder dat het succes van de projecten gegarandeerd is. Projecten voor productie van cacao en kokos voor meer dan SRD 1.1 miljard, zoals aangegeven binnen het plan, worden door hem niet serieus genomen. "Wij zullen over 3 jaar weer enkele miljonairs erbij hebben maar geen productie van cacao en kokos", voorspelde Rusland.

Het Assembleelid stelde voor zo snel mogelijk een Nationale Agrarische Ontwikkelingsraad op te zetten, bestaande uit topdeskundigen en producenten die reeds aantoonbaar succes hebben gehad bij de productie van onder andere rijst en andere producten. Deze raad kan dan samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de contouren en acties voor de ontwikkeling van de sector ter hand nemen. Hetzelfde model kan voor de ontwikkeling van de toerismesector worden gevolgd.

Ondersteuning geven
"De financiering moet lopen via bestaande instituten - de banken - die reeds de expertise hebben voor het beoordelen en financieren van projecten. Als de banken ondersteuning nodig hebben om versneld de begeleiding van meer projecten ter hand te nemen dan, moeten zij daarin door de regering ondersteund worden," meent Rusland. De regering moet geenszins aan denken om via niet-traditionele methoden de gelden te lenen en uitzetten. Hierbij verwees hij naar het fiasco in de jaren negentig, waarbij de regering toen een Productie Investerings Fonds middelen ter grootte van 2 miljard gulden ter beschikking had gesteld en vandaag niemand een succesvol project kan aantonen.

Rusland stelde dat de losse projecten die genoemd worden binnen het plan van de regering niet op die manier worden gepresenteerd maar dat er gewerkt wordt met beleids (productie) gebieden. Alles moet ter beschikking worden gesteld om de sector te ondersteunen. De fractieleider bleef lang stil staan bij de opleiding van hoger kader in de agrarische sector om de productie serieus ter hand te nemen.
Advertenties