Britten stemmen in EU-referendum
23 Jun 2016, 01:09
foto
De Britten mogen bepalen of Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie of niet. (Foto: Reuters)


Groot-Brittannië gaat vandaag stemmen in een historisch referendum over de vraag of het land lid moet blijven van de Europese Unie (EU) of moet uittreden. Naar schatting hebben zo’n 46,5 miljoen mensen recht om deel te nemen aan de stemming, wat een record aantal is voor Britse verkiezingen.

De stemlokalen zijn van zeven uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds open. Het is pas het derde landelijke referendum in de Britse geschiedenis. De stembusgang komt vier maanden van campagnestrijd voor stemmen tussen voor- en tegenstanders.
Op het stembiljet voor het referendum staat de vraag: ‘Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven va de Europese Unie of moet het de Europese Unie verlaten?’ Welke kant meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen krijgt, wordt geacht te hebben gewonnen.

De stembureaus sluiten om tien uur ’s avonds, waarna de verzegelde stembussen worden verzameld en vervoerd naar de 382 locaties waar de stembiljetten zullen worden geteld. De 382 tellingscentra vertegenwoordigen alle 380 gebiedsdelen in Engeland, Schotland e Wales. Voor Noord Ierland en Gibraltar zijn er voor elk ook een telcentrum.

De resultaten van de individuele gebieden zullen gedurende de nacht worden doorgegeven, samen met de regionale resultaten van de elf regionale tellingen. Afhankelijk van nauw de stemming is, kan het definitief resultaat al duidelijk zijn voordat het hoofd van de tellingscentra dat officieel bekendmaakt. De verkiezingscommissie verwacht het eindresultaat in de vroege uren op vrijdag.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March