Commissie voert gesprekken over wet Constitutioneel Hof
23 Jun 2016, 03:47
foto
Melvin Bouva, voorzitter commissie van rapporteurs Wet Constitutioneel Hof. (Foto's: Raoul Lith)


De commissie die de wet op het Constitutioneel Hof voorbereidt, heeft besloten om toch enkele belangrijke instituten te horen, hoewel in 2013 deze autoriteiten al hun visie hadden gegeven. Commissievoorzitter Melvin Bouva zegt dat de commissie toen voorgezeten werd door Ricardo Panka, die geen deel meer uitmaakt van De Nationale Assemblee. Bouva en commissielid Asiskumar Gajadien zeggen dat de gesprekken vruchtbaar zijn.

Er is ook een onderhoud geweest met de vorige commissie van rapporteurs. Hierdoor is de informatie die op schrift beschikbaar is, verder toegelicht. Bouva zegt dat besloten is om niet alleen met rapportages te werken, maar bepaalde instanties opnieuw te horen. Woensdag is er gesproken met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en daarna met waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Vandaag is er een gesprek met minister Jennifer van Dijk-Silos.

Bouva merkt op dat vanaf de grondwet van 1975 het instellen van het Constitutioneel Hof is opgenomen. Er zijn zeven inspanningen gedaan om te komen tot een ontwerpwet. Twee hebben De Nationale Assemblee bereikt. De ontwerpwet was tijdens de vorige zittingsperiode op de agenda geplaatst, maar is nog niet in behandeling genomen. Op 30 mei werd een nieuwe commissie van rapporteurs benoemd. Bouva merkt op dat de Krijgsraad blijkbaar niet geïnformeerd was hierover toen de uitspraak op 9 juni werd gedaan dat er vier jaar is gewacht op het Constitutioneel Hof. "Er wordt vanaf 1976 gewacht op dit orgaan. Nu zijn wij zover om hier invulling aan te geven," zegt Bouva.

Het Constitutioneel Hof is bevoegd wetten te toetsen. Ook kunnen burgers zich wenden tot dit Hof als nog een beroepsinstantie. Gajadien merkt op dat ook de gewone rechter wetten die te maken hebben met de grondrechten (hoofdstuk V van de Grondwet) en verdragen mag toetsen. Eigenlijk zou volgens hem de grondwet moeten wijzigen om de taken en bevoegdheden beter te regelen, maar die ruimte is er nu niet. Bouva legt uit dat het Constitutioneel Hof niet alleen nodig is om de Amnestiewet, maar het gaat om de toetsing van de wetten. Het is in het belang van het land en de burgers dat zo'n instituut komt.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April