EK 2016: Ierland en België in laatste 16
22 Jun 2016, 19:25
Robbie Brady scoort tegen Italië. (Foto: Getty Images)

Radja Nainggolan is de verlosser geworden van de Rode Duivels. Tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic is het in de 83e minuut 1-0 geworden. Zweden is uitgeschakeld, terwijl België zondag in de achtste finale uitkomt tegen Hongarije. In de andere wedstrijd in groep E is de eindstand ook hetzelfde. Ierland wint met 1-0 van Italië. Robbie Brady’s kopbal in de 84e minuut schiet Ierland in de kwalificatie.

Voor de Zweedse aanvoerder Ibrahimovic is het zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Zweedse nationale ploeg. Het eerste schot op doel van Zweden komt in de 5e minuut als de gele formatie een vrije trap krijgt. De bal valt voor de voeten van Berg die schiet, maar Thibaut Courtois kan voorkomen. De manschappen van Marc Wilmots eisen de bal op, maar moeten vooral bedacht zijn op de stilstaande Zweden. Ibrahimovic krijgt tal van kansen, maar hij staat niet op scherp. Op slag van rust mist Thomas Meunier om de Rode Duivels op voorsprong te brengen. Hij verlengt met het hoofd een voorzet van Kevin de Bruyne nipt naast het doel van Andreas Isaksson.

In de tweede helft zijn het de Zweden die het leder opeisen. Een kopbal van Ibrahimovic gaat over. In de 63e minuut heeft de Zweedse aanvoerder de bal tegen de touwen, maar er wordt afgevlagd voor buitenspel. Zweden blijft de defensie van België bestoken. Een knal van De Bruyne in de 66e minuut dwingt Isaksson tot redding. Ook Romelu Lukaku faalt om de Rode Duivels op voorsprong te brengen als hij in de 72e minuut oog in oog komt te staan met de Zweedse sluitpost. Lukaku schiet op Isaksson. En als hij de bal een minuut later wel achter de doelman krijgt, is het buitenspel. In de 82e minuut redt De Bruyne een hoekschop van Andreas Granqvist op de lijn. Een minuut later komt de bal via Eden Hazard voor de voeten van Nainggolan, die de Rode Duivels naar de 1-0 knalt. Ibrahimovic en De Bruyne blijven gevaarlijk, maar komen niet tot scoren.

Italië vs Ierland
Een dramatische winnende goal uit een kopbal van Robbie Brady heeft Ierland gestuurd in de laatste 16 van EK 2016. De ploeg van Martin O’Neill moest winnen om in de knock-out fase te komen. De verdediging van de Azzurri;s heeft stand gehouden tot de 84e minuut. Wes Hoolahan mist een droom van een kans, maar Brady rondt wel af. Hij kopt een voorzet voor de neus van Salvatore Sirigu binnen.

De Italianen kwamen in de 80e minuut bijna op 1-0. Lorenzo Insigne gaat op de wandel en krult de bal naar de hoek, de paal staat in de weg. Ofschoon Italië zich al geplaatst had, leken de Azzurri’s er wel zin in te hebben. Echte kansen creëren ze niet, maar drukken de Ieren wel weg. Het duurt 42 minuten voordat de Italianen het eerste schot op doel lossen. Voor de Ieren die de betere partij speelden was het erop of eronder. Ze zouden bij verlies of gelijkspel immers zijn uitgeschakeld.

In de knock-out fase komen zaterdag tegen elkaar uit Zwitserland en Polen, Kroatië en Portugal, terwijl Wales tegen Noord-Ierland speelt.