Wnd Hofpresident: 'Ik zie geen gevaarsaspect'
23 Jun 2016, 00:00
foto
Waarnemend president van Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. (Foto: Raoul Lith)


Waarnemend president Iwan Rasoelbaks antwoordt op vragen van Apintie en Starnieuws dat het Constitutioneel Hof allang een feit had moeten zijn. Door het ontbreken van dit instituut heeft de Krijgsraad een beslissing genomen over de Amnestiewet. Rasoelbaks ziet geen gevaar door het besluit van de Krijgsraad om het 8 december strafproces te vervolgen. "Het gevaarsaspect moet zich nog uitkristalliseren. Ik zie geen gevaar en dat heb ik kenbaar gemaakt," stelt de waarnemend Hofpresident.

Rasoelbaks heeft zijn mening over de Wet op het Constitutioneel Hof gegeven aan de Assembleecommissie die bezig is met de voorbereiding van de openbare behandeling. De commissie wordt geleid door de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva. Ook de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is woensdag gehoord door de commissie.

Indien de autoriteiten aangeven dat door het besluit van de Krijgsraad de staatsveiligheid in gevaar komt, zal dit worden besproken binnen het Hof van Justitie. Dan zal er een besluit daarover worden genomen. Rasoelbaks antwoordt op een vraag dat het Hof van Justitie, de rechter én de Krijgsraad autoriteiten zijn. In elke rechtszaak wordt er rekening gehouden met eventueel gevaar voor mensen.

Rasoelbaks merkt op dat het werk binnen het Hof verdeeld is. De Krijgsraad is een apart instituut, bemenst door militaire en burger rechters. "Het systeem werkt, totdat mocht blijken dat er problemen zijn met het functioneren van de Krijgsraad of van het Hof. Dan zullen wij aan de bel moeten trekken," merkt de wnd Hofpresident op. Hij vindt dat er overleg moet zijn tussen de drie machten, daarom gaat hij in op uitnodigingen van de president of Assembleevoorzitter.
Advertenties