EBS tarief toegelicht
22 Jun 2016, 04:47
foto
Edmund Neus


(Aangeboden)

Enige weken terug heb ik een model opgezet en gepubliceerd om voor eenieder duidelijk te maken hoe de tarieven van de EBS om tot de prijs van een kilowattuur te komen, worden bepaald. Uit het model kon worden afgeleid dat de belangrijkste factoren de brandstof en het netwerk zijn. Deze berekeningen waren gebaseerd op aannames, omdat ik niet in het bezit was van de exacte cijfers. Van veel mensen heb ik positieve reacties gehad met aanvullende informatie. Dus hoewel ik geen informatie heb ontvangen van de autoriteiten, heb ik inmiddels meer actueler gegevens om het tarief beter te bepalen. Uiteraard is een tarief meer dan een cijfer maar als je wil weten hoe de zaak er bij staat is een cijferindicatie nodig. Als dat cijfer niet bevalt, zijn er nog methodes zoals bv. vaststelling van het afschrijfregiem enzo om de prijs betaalbaar te houden.

Uitgaande van de actuele prijs van de brandstof en de aanpassingen van Suralco en Staatsolie, blijkt de prijs waarop ik thans uitkom alles inbegrepen 10.3 dollarcent te bedragen.
Echter zit hier een addertje onder het gras omdat Staatsolie zijn productie per kilowattuur verkoopt aan de EBS voor 11 dollarcent. Dát is de prijs van de opwekking áls een vat olie $ 90 kost. We moeten daarbij niet vergeten dat de olie door Staatsolie voor $19 per vat wordt geproduceerd, los van wat de marktprijs (op dit moment $ 38) dan ook is. En dan moet de EBS het nog tot aan uw huis transporteren.

De Suralco heeft ook een financieel trucje ingebouwd in het contract van 1999. Maar er zijn in dat geval verschillende energietranches namelijk a, b en c, waarbij a en b wel met een oliefactor worden verhoogd (bij fluctuatie van de marktprijs van olie verandert de prijs) en c de kostprijs heeft van het Brokopondoplan (die ligt vast op 0.4 dollarcent). Zo wordt de huidige gemiddelde prijs van de energie 4.7 dollarcent.

De energie (kWh) per maand

Stuwm 1 16 MW 6.67 M (Brokopondo-overeenkomst)
Stuwm a 84 MW 18.25 M (overeenkomst 1999 a prijs 3,9 ₡ x oliefactor)
Stuwm b ---- 14.60 M (overeenkomst 1999 b prijs 1.15 ₡ x oliefactor)
Stuwm c ---- 18.90 M (overeenkomst 1999 c prijs 0.4 ₡)

De overheid heeft een aparte verrekeningswijze doorgevoerd waarbij a en b aan EBS worden toegekend en uit c vooraleerst 190 Gigawatt uur per jaar aan IamGold wordt verkocht en het restant van 36 GWh naar de EBS gaat. Omdat het in deze energie tegen kostprijs Brokopondoplan betreft (Stuwmeer c), verdient de overheid hiermee per jaar $ 20 miljoen dollar.
Doordat de overheid dus een deel uit Stuwmeer c aan de EBS onttrekt wordt de gemiddelde prijs die de EBS moet betalen voor de goedkopere stroom uit het stuwmeer dus duurder, namelijk 8.2 dollarcent in plaats van 4,7 dollarcent, wat bijna 4 dollarcent meer is.

Vanwege de andere energieleveranciers gaat dan de gemiddelde prijs voor opwekking dramatisch omhoog en krijgen we zodoende als consument een hogere rekening gepresenteerd. Gegeven de feitelijke marktsituatie en de verwachtte ontwikkelingen is er geen enkele reden voor Staatsolie om te tariferen op het niveau van $ 90 per vat.

De overheid moet gewoon terug naar 10,3 dollarcent per kilowattuur voor de consument en als we de afschrijvingen over een langere termijn doen kan het tarief zelfs nog verder omlaag. Wat geen enkele zin heeft is om ons alvast 1.5 cent extra te laten betalen omdat de overheid plannen heeft om Coronie en Nickerie te koppelen aan Paramaribo voor een extra $ 300 miljoen zonder dat daar een economische noodzaak voor is.

Op donderdag 23 juni as. zal ik al deze zaken uitleggen in een lezing in het SPA-gebouw. Ook zullen we dan nagaan wat precies door Staatsolie aan EBS is gedoneerd.

Ir. E. Neus
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April