Abdoel: Stabilisatie- en Herstelplan heeft uitdagend doel
22 Jun 2016, 06:32
foto
Commissievoorzitter Amzad Abdoel bespreekt het Stabilisatie- en Herstelplan. (Foto: Raoul Lith)


Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs van het Stabilisatie- en Herstelplan, stelt dat er veel vragen zijn hierover. Dit is ook in de commissie en uit gesprekken met diverse deskundigen gebleken. Het plan stippelt het pad aan dat bewandeld moet worden tussen nu en 2018 om de periode van neergang te overbruggen en een sterke basis te leggen voor verdere ontwikkeling van land en volk. De maatregelen moeten de crisis beheersen en de economie transformeren. "Een uitdagend doel, mevrouw de voorzitter," concludeert Abdoel.

Abdoel heeft bij de behandeling van het plan dinsdag opgemerkt dat het niet de eerste keer is dat het land te maken heeft met een negatieve groei van het reële Bruto Binnenlands Product (BBP). In 1980 was de inkrimping van de economie 8,8%, in 1987 6,2% en 1993 is de negatieve groei 6,7% geweest. Voor dit jaar is er een inkrimping geprojecteerd van ongeveer 2%. Voor de jaren 2017 en 2018 is er weer een groei in het vooruitzicht gesteld van 2,5% om 2,3%. "De vraag die wij ons kunnen stellen is wat voor soort plan wij nodig hebben om de inkrimping van de economie zoveel als mogelijk te beperken en de basis te leggen om uit de neergang te geraken," vraagt Abdoel. Hij merkt op dat de structuur van de economie ook moet worden veranderd.

In het plan zijn crisis-, hervormings- en groeimaatregelen opgenomen. De doelen die gesteld zijn, kunnen volgens Abdoel worden gemeten. Hij heeft diverse vragen gesteld over de huidige stand van zaken. Hij wil weten of er na de eerste tranche van het Internationaal Monetair Fonds aan de Centrale Bank van Suriname er verbetering van de wisselkoers te merken is. Abdoel vraagt zich af of een aantal projecten wel prioriteit heeft. Hij vraagt de regering om de projecten toe te lichten die voorkomen in het plan. Hij wil weten of het opzetten van denksportcentrum en olympisch zwembad wel in deze fase thuishoort?

Op enkele algemene vragen wenst het Assembleelid ook antwoord van de regering.
1. Beschikt de regering wel over de capaciteit om dit plan uit te voeren? Moet er niet een project versterking uitvoeringscapaciteit ook in het plan zijn?
2. Hoe zal de monitoring en evaluatie van de uitvoering plaatsvinden?
3. Wat zullen de consequenties zijn indien de gestelde doelen niet worden gehaald?
4. In de overeenkomst met het IMF is er voor een aantal zaken wel een deadline vastgesteld? Wat zullen de consequenties zijn als die deadlines niet worden gehaald?
5. Kan dit plan in tijd worden aangepast aan de omstandigheden?
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April