EK 2016: Kroatië verrassend groepswinnaar D
21 Jun 2016, 19:02
De Kroaten hebben de Spanjaarden overwonnen en gaan als groepswinnaar over naar de achtste finale. (Foto's: Reuters)

Spanje komt in de achtste finale uit tegen Italië, nu Kroatië zich verrassend heeft gekroond tot winnaar in groep D. Spanje eindigt met zes punten als tweede in de groep na hun 1-2 nederlaag. Kroatië heeft er zeven. Turkije’s plaats in de laatste 16 is afhankelijk van de andere groepswedstrijden. De Turken wonnen hun laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië met 2-0.

De resultaten van deze wedstrijden in Groep D garandeert dat Noord –Ierland (3e in Groep C) verzekerd is van zijn plaats in de achtste finales. Spanje had via Alvaro Morata al vroeg de leiding genomen. Morata verlengde in de 6e minuut een pass van Cesc Fàbregas over doelman Danijel Subasic. Het is het derde doelpunt voor Morata in EK 2016. In de 43e minuut mist Morata de controle om de score te verdubbelen. In een gedurfde aanval levert Sergio Busquets verticaal in bij Fàbregas en die speelt met opnieuw een verticale pass Morata vrij. De spits mist.

Op slag van rust komt de aansluitingstreffer van Nikola Kalinic. Ivan Perisic dolt even met Juanfran en zet dan voor. Kalinic duikt op aan de eerste paal om de bal tegen de netten te werken. De Gea is voor de eerste keer in dit toernooi verslagen. De Kroaten en Spanjaarden houden elkaar in evenwicht in de eerste helft.

Bij het begin van de tweede helft eisen de Spanjaarden het balbezit op. Met hun tiki-taka zetten ze de Kroaten onder druk. De Spaanse aanvoerder mist een nieuwe voorsprong in de 67e minuut. Na een hoekschop kan Ramos ongehinderd koppen, maar zijn poging gaat net naast. Vier minuten later mist hij een strafschop. Subasic redt. En als het tempo dan zakt, slaat Perisic toe in de 86e minuut. Hij wordt aangespeeld op de linkerflank en is De Gea voor de tweede keer vandaag geklopt. Spanje is voor de eerste keer in vijftien EK-wedstrijden verslagen.

Ook de Turken komen al vroeg op voorsprong tegen Tsjechië. Arda Turan bedient Emre Mor op de flank, die het leer voor het doel brengt, waarna Burak Yilmaz in de 9e minuut de bal in de bovenhoek trapt. Ozan Tufan scoort het tweede doelpunt in de 64e minuut uit een vrije trap. Hij ramt de bal in de bovenhoek en geeft Turkije daarmee hoop op een plaats in groep 16. Olcay Sahan mist de kans op het derde doelpunt in de 83e minuut. Hij kan vrij uithalen van dichtbij, nadat hij de bal kreeg door geklungel van Petr Cech in het strafschopgebied. De invaller schiet naast. Voor Tsjechië is EK 2016 afgelopen.

In Groep E en F worden morgen de laatste groepswedstrijden afgewerkt. In Groep E speelt Italië tegen Ierland en Zweden tegen België. In Groep F treffen Hongarije en Portugal elkaar en neemt Ijsland het op tegen Oostenrijk.