Doorlichting SAO moet leiden tot beter functioneren
21 Jun 2016, 23:16
foto
Minister Soewarto Moestadja met leden van de werkgroep die de SAO zal doorlichten. (Foto: Arbeid)


De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling wordt doorgelicht. Binnen een maand zal de commissie die zich hiermee bezig zal houden, verslag doen aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Moestadja heeft de werkgroep vandaag ingesteld. Het is de bedoeling om voor de stichting een formule te vinden om op verantwoorde wijze te kunnen voldoen aan de vraag op de Surinaamse arbeidsmarkt naar getrainde arbeiders, zegt de voorlichting van Arbeid.

Moestadja heeft signalen opgevangen vanuit de arbeidsmarkt en interne structuren, dat de SAO onvoldoende inspeelt op haar taken, zegt de voorlichting van Arbeid. De stichting bestaat al 35 jaar en het is niet duidelijk of de doelstelling van toen nog valide is anno 2016. De stichting krijgt jaarlijks ongeveer 3 miljoen Surinaamse dollars aan subsidie en heeft bijna 90 personen in dienst, terwijl de jaarlijkse output aantoont dat gemiddeld 500 vakkrachten landelijk worden afgeleverd. Er ontbreekt data om te weten hoeveel van deze krachten daadwerkelijk een baan vinden waarvoor ze zijn getraind.

Er zal nagegaan worden of de statuten nog voldoen aan de hedendaagse ontwikkelingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt. Indien nodig zullen de statuten in een later stadium worden aangepast, om het doel van de stichting meetbaar en inzichtelijk te maken voor partijen. De subsidie kan dan ook doelmatiger geschieden. Ook zullen profielen worden geformuleerd waaraan het management van de stichting zal moeten voldoen. Het bestuur van de SAO en de vakbond hebben hun medewerking toegezegd aan de doorlichting.

Moestadja wil alle stichtingen die ressorteren onder het ministerie effectiever en efficiënter doen functioneren. De overige stichtingen die ressorteren onder het ministerie zullen ook doorgelicht worden. Een soortgelijk onderzoek vindt sedert januari dit jaar al plaats op het ministerie. De verwachting is dat deze maand de conclusie en aanbevelingen van dit onderzoek gepresenteerd zullen worden aan de minister door de commissie Heroriëntatie ministerie van Arbeid.

De commissie die de SAO zal doorlichten bestaat uit voorzitter Soenarijo Moestadja, Joyce Lapar (onderdirecteur bij de SAO), Latoya Pokie (hoofd Personeelszaken Arbeid), en Ronald Hooghart (vertegenwoordiger van de vakbond bij SAO).
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April