Kanhai: 'Er is sprake van rechtvaardigheidsbeginsel'
21 Jun 2016, 21:27
foto


Advocaat Irvin Kanhai die de verdachte Choenielall R. bijstaat, voerde op de rechtszitting van maandag aan dat zijn cliënt geschoten heeft met een jachtgeweer rond middernacht op het slachtoffer Kiran Dowling. Choenielall R. had een woning onder zijn beheer en het slachtoffer vertoefde daar met anderen. Ze waren bezig brand te stichten, maar het vuur was op de een of andere manier gedoofd.

Kanhai vervolgde zijn pleidooi door te stellen dat alles zich rond middernacht heeft afgespeeld. De advocaat vindt het niet van belang of er wel of geen vuur was. Er was wel gepoogd om brand te stichten. Hij vindt dat het slachtoffer en zijn comparanten op het perceel waren en dat zij zich wederrechtelijk daar vertoefden. De raadsman benadrukte dat zijn cliënt het feit niet ontkent.

Officier van justitie, Nirmala Maikoe, voerde aan dat uit het dossier bleek dat er geen vuur meer daar was. Volgens haar had de verdachte geen reden om ertoe over te gaan om het slachtoffer neer te schieten. De man werd gericht geraakt. Zij vindt niet dat er sprake is van schending van de rechtvaardigheidsbeginsel. Kanhai vroeg aan kantonrechter Ingrid Lachitjaran om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te schorten. De rechter zal dit besluit op 18 juli nemen.

Tegenstrijdige verklaringen
Wasim A. (20), Stephan J. (15) en Kimi S. (18) werden ook aangehouden in de zaak waarbij de 20-jarige Dowling op een perceel te Calcutta, Saramacca is doodgeschoten. Landbouwer Choenielall R. heeft Dowling op 26 maart op zijn perceel met zijn jachtgeweer neergeschoten. Stephan en Kimi hadden zich op dinsdag 5 april aangemeld op de afdeling Kapitale Delicten. Ze hadden verklaard dat ze samen met Dowling naar een pand aan de Pindaweg zijn geweest om een houten woning op het erf af te branden. Het vuur hadden zij al aangestoken, maar is deze op onverklaarbare manier gedoofd. De twee hebben gezegd dat zij terpentine en gasoline hadden meegenomen naar het pand, waarbij zij de buitenmuren van de woning besprenkelden met de brandbare stoffen. Ze hebben vervolgens het vuur aangestoken.

De derde verdachte Wasim ontkent iets af te weten van de brandstichting. Volgens hem was hij op het adres om kippen en doksen te stelen. De drie verdachten hebben verklaard dat zij de plek hebben aangedaan om de daad te plegen. De landbouwer die hoorde dat er dieven op zijn perceel waren, toog er naar toe. Wasim, Stephan en Kimi konden zich uit de voeten maken, maar Dowling werd geraakt door een schot uit het jachtgeweer van de landbouwer.

Wanita Ramnath
Advertenties