President: Situatie erger dan werd gedacht
21 Jun 2016, 15:59
foto
President Desi Bouterse licht De Nationale Assemblee in over de situatie na de uitspraak van de Krijgsraad. Dit op basis van mededelingen van de minister van Justitie en Politie. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft vanmiddag De Nationale Assemblee ingelicht over de situatie die ontstaan is na de uitspraak van de Krijgsraad op 9 juni in het 8 december strafproces. Nu het vonnis op schrift beschikbaar is, is de situatie erger dan werd gedacht, stelde de president. Hij gaf aan dat de regering een oplossing zoekt binnen wet en recht. Er is nog geen formeel besluit. De president wacht op een definitieve brief van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie.

Bouterse legde uit dat hij gebeld werd door minister Van Dijk-Silos uit het buitenland op 10 juni, een dag na de uitspraak van de Krijgsraad. Volgens de minister zou de uitspraak van de Krijgsraad "klaarblijkelijk een constitutionele crisis blootleggen'. Op 11 juni belde de minister weer met de mededeling dat na bekomen informatie het land daadwerkelijk in een crisis zou zijn beland. De crisis houdt volgens de rapportage van de minister in dat er een verstoring is ontstaan tussen de drie machten, deelde de president De Nationale Assemblee mee. Tegenover journalisten zei de minister dat zij niet over crisis praat, maar ze hoort de president er wel over praten.

Op 12 juni was de minister weer in het land. Er is gelijk overleg met haar geweest op het paleis omdat het om een vrij ernstige en zwaarwichtig probleem ging. Het staatshoofd heeft de minister gevraagd om haar bezorgdheid vast te leggen in een brief, hetgeen ook is gebeurd. Afgesproken was dat wanneer het vonnis zwart op wit beschikbaar zou zijn, deze brief zou worden ingetrokken voor een definitieve. Het vonnis had de minister maandagmiddag beschikbaar. De brief van de minister is nog niet binnen. Daar wacht de president op.

Gezien het ernstige probleem heeft het staatshoofd onder ander consultaties gepleegd met de waarnemend president van het Hof van Justitie, de Assembleevoorzitter en de politieke fracties in De Nationale Assemblee. Bouterse zei dat niemand gebaat is bij ordeverstoring en chaos. Zeker niet op dit moment waar ongeveer US$ 4 miljard beschikbaar is voor de ontwikkeling van het land. Er komt een oplossing binnen de mogelijkheden van wet en recht.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April