Minister JusPol: Geen sprake van noodtoestand
21 Jun 2016, 14:14
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie in gesprek met journalisten bij het gebouw van De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie ontzenuwt uitspraken alsof de noodtoestand zal worden afgekondigd. Daar is er geen sprake van, zei de bewindsvrouw vandaag in gesprek met journalisten bij het gebouw van De Nationale Assemblee. Zij verwijst deze uitspraken naar het rijk der fabelen. Zij geeft aan dat de Veiligheidsraad niet bijeen is geweest, want zij maakt daar deel van uit.

Van Dijk-Silos zegt zaken over maanden te hebben geconstateerd die de veiligheid van burgers in gevaar kan brengen. Het gaat om rapportages. Zij heeft dit schriftelijk kenbaar gemaakt aan president Desi Bouterse. De minister zegt dat er wel een constitutioneel vraagstuk is. Zij praat niet van crisis, waar de president het wel over heeft.

De minister zegt dat het constitutionele overleg door de president wordt gevoerd en dat wil zij niet doorkruisen. Zij maakt daar geen deel van uit. Bouterse heeft gesproken met de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De bewindsvrouw zegt dat nu het vonnis van de Krijgsraad op schrift beschikbaar is, de president daar verder op zal ingaan.

Van Dijk-Silos geeft aan dat het haar plicht is om zaken die zij geconstateerd heeft onder de aandacht van de president te brengen. Zij ontkent dat het gaat om belangen van enkele personen, maar om burgers. Het gaat volgens de minister niet om een persoonlijke kwestie. "Ik denk niet dat u mij kent als oppervlakkig," stelt de bewindsvrouw. Zij heeft gehandeld op basis van haar verantwoordelijkheid als minister. Van Dijk-Silos merkt op dat er altijd mensen zullen zijn die "alles verkeerd vertalen". In de tien maanden in deze functie begint zij een olifantenhuid te krijgen. "Ik handel uit zuivere en oprechte motieven." De gebeurtenissen hebben volgens haar met de uitspraak van de Krijgsraad een climax bereikt.
Advertenties