Illegale goudzoekers bedreiging mijnen Rosebel
21 Jun 2016, 17:44
foto
Illegale goudzoekers zorgen voor levensbedreigende situaties in de Royal Hill mijn. (Foto's: RGM)


Illegale goudzoekers zorgen voor levensbedreigende situaties op verschillende locaties van de concessies van Rosebel Gold Mines NV. In een verklaring zegt de multinational dat illegale goudzoekers aanwezig zijn tijdens en na de explosies in de pits en in de nabijheid van zwaar materieel naar goudhoudende erts zoeken.

Rosebel doet een dringend beroep op alle illegale goudzoekers die zich bevinden op zijn concessie, om in het belang van hun eigen veiligheid, deze activiteiten te stoppen. Nabij de niet-active Koolhoven pit op de concessie van Rosebel is gisteren het ontzielde lichaam van de 28-jarige Sergio Pavion aangetroffen. De illegale goudzoeker was op de vlucht geslagen bij het zien van de beveiliging van Rosebel. Hij is in een verlaten mijn gevallen die vol water zat. De man is uiteindelijk uit de mijn geklauterd, maar heeft het door ademtekort met zijn leven moeten bekopen.

De situatie is alarmerend. Met name in de Royal Hill, een van de mijnen waar de multinational actief bezig is met activiteiten, wemelt het van illegale goudzoekers. Rosebel wijst op de risico’s die niet alleen de werknemers lopen, maar ook die van de illegale goudzoekers. In gesprekken met de overheid en de lokale gemeenschappen heeft het bedrijf herhaaldelijk en uitvoerig gewezen op de gevaren en risico’s. Rosebel voert nu weer gesprekken met de overheid en Nieuw Koffiekamp. De onderneming hoopt dat deze gesprekken zo snel mogelijk resulteren in een daadwerkelijke en structurele oplossing.
Advertenties