Column: Muhammad Ali
13 Jun 2016, 14:48
foto
Muhammed Ali


”Last week I murdered a rock, injured a stone, hospitalized a brick, I’m so mean I make medicine sick!” Iemand die zo begint, kun je gewoon niet negeren. Ik geloof dat ik BIJNA alle interviews met Ali op YouTube gezien heb. Ik krijg er gewoon niet genoeg van. Hij is leuk, inspirerend, knap, intelligent, integer, eerlijk, moedig en een strijder in en buiten de boksring. Iedereen spreekt zijn bewondering uit voor Ali, ook de hypocrieten die hem vanwege zijn dekoloniale opvattingen liever in de gevangenis hadden gezien. Ze kunnen niet anders, want Ali heeft een onuitwisbare invloed op de geest van miljoenen mensen.

Van al zijn eigenschappen zijn z’n integriteit en moed misschien wel de belangrijkste. Hij durft in te gaan tegen de gevestigde witte macht in een tijd waarin ze hem daadwerkelijk hebben kunnen schaden. Toen hij weigerde om te vechten in Vietnam, hebben ze zijn boksvergunning ingetrokken. De mensen die hem nu prijzen, hebben hem destijds veracht. Als je wilt zijn als Ali, wees dan integer, wees moedig, wees dekoloniaal.

Zijn verhouding met zijn aartsrivalen Joe Frazier en Geroge Foreman is heel bijzonder. Tijdens zijn bokscarrière heeft hij ze vernederd. Joe Frazier heeft hij uitgemaakt voor Uncle Tom. Je zou denken: dat komt nooit meer goed. Als je de latere video’s ziet over hoe ze met elkaar omgaan, ontroert het je. Joe Frazer verklaarde in een interview met tranen in zijn ogen dat hij graag gezien had dat Ali een leven kon leiden zoals hij die had: een gezonde man die niet gehinderd wordt door de ziekte van Parkinson om te genieten van alledag. Toen Frazier overleed, zag je een zwakke fragiele Ali naar zijn begrafenis lopen. George Foreman verklaarde hoeveel hij hield van de man die hem had verslagen. De vijandschap van boxers die elkaar in de ring bont en blauw sloegen veranderde in liefde tussen vrienden. Tijdens een gesprek waarin ze alle drie naast elkaar zaten, vroeg een journaliste aan Ali wat hij nu vond van zijn uitspraken dat hij de greatest is of all times. Hij gaf het eerlijk toe: het was onderdeel van de promotie van hun gevechten. Hij meende er niets van. Hij had respect voor zijn tegenstanders.

Ali vertegenwoordigt het beste in ons. Raul Castro memoreerde hem tijdens de opening van de laatste Carïbische top: “We shall never forget his chivalry and ethic, his rejection of war and defense of peace.” De Cubaanse boxer Teofilo Stevenson doet je een beetje denken aan Ali. Stevenson is drievoudig kampioen boxen bij de Olympische spelen. Hij kreeg een aanbod van US$ 5 miljoen om Cuba te verlaten en daarmee de Cubaanse revolutie af te vallen. Hij reageerde: “What is one million dollars compared to the love of eight million Cubans?” Dit zijn sporters met een moraal en ethiek waarvoor je diep respect moet hebben.
Als je een keer depressief voelt, ga naar YouTube en bekijk de filmpjes over Ali. Je zult zien: de zon gaat weer schijnen en je krijgt een goed gevoel over het leven.

Sandew Hira

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May