Monorath: CHS moet correct uitvoering geven aan vonnis
05 Jun 2016, 07:33
foto
Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten.


Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, vindt dat vonnissen van de rechter altijd geëerbiedigd dienen te worden. "Het is niet belangrijk of een partij eens is of oneens is met het vonnis. Een rechterlijke beslissing moet altijd uitgevoerd worden. In het geval van het Centraal Hoofdstembureau heeft de kortgedingrechter besloten dat het vonnis bij voorraad uitvoerbaar is," zegt Monorath in gesprek met Starnieuws.

Monorath vindt dat advocaten precies weten hoe een rechtsstaat hoort te functioneren. Diverse juristen/advocaten zijn lid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Niet alleen de kortgedingrechter, maar ook het Hof van Justitie heeft zich uitgesproken in deze zaak. "Het CHS dient uitvoering te geven aan het vonnis. Er zijn geen andere rechtsmiddelen in Suriname. Vanaf de uitspraak van de kortgedingrechter, had het vonnis al uitgevoerd moeten worden," stelt Monorath.

"Het CHS had moeten schrijven naar De Nationale Assemblee en meedelen dat de leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan op basis van het vonnis zijn teruggeroepen," zegt Monorath. Zij mogen niet meer deelnemen aan activiteiten van het college. De deken merkt op dat een directeur van een bedrijf ook kan worden aangehouden in een strafproces. De rechter kijkt niet naar hoe het bedrijf zonder een directeur verder zal draaien. Dit geldt ook voor De Nationale Assemblee, die dan met 49 leden verder kan, totdat voorzien is in de vacature. Onlangs nog hebben ministers bedankt voor het lidmaatschap van De Nationale Assemblee. Hetzelfde geldt voor Rabin Parmessar en Anton Paal. "Toen was het college ook niet compleet, maar heeft normaal gefunctioneerd," haalt Monorath aan.

De deken van de Surinaamse Orde van Advocaten wijst er op dat het CHS de uitslag van de verkiezingen vaststelt op basis van de processen-verbaal van de hoofdstembureaus. De hoofdstembureaus van Wanica en Saramacca moeten bijeenkomen om op basis van de kandidatenlijst, te formaliseren wie de opvolgers zijn. Monorath vindt dat het CHS geen enkel belang bij heeft om het vonnis niet uit te voeren, zoals gesteld door het Hof van Justitie, het hoogste rechtsprekende orgaan in Suriname. Hij hoopt dat terstond het vonnis wordt uitgevoerd, in het belang van het functioneren van de rechtsstaat.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April