Oppositie stoort zich aan toon president
01 Jun 2016, 00:31
foto
President Desi Bouterse overhandigt het Stabiliteits- en Herstelplan 2016-2018 aan De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


De oppositie heeft zich enorm gestoord aan de toon van president Desi Bouterse bij de aanbieding van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 aan De Nationale Assemblee. Volgens de coalitie is niks mis met de woorden van de president. Het is een politiek huis, waar politieke antwoorden worden gegeven, zei NDP-fractieleider André Misiekaba. Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, voerde aan dat diverse rapporten en plannen zijn gegeven aan de regering. Hij vindt het onterecht dat de president polariserend bezig is, in plaats van alle Surinamers te betrekken bij het oplossen van de crisis. Hij merkte op dat er ook sprake is van een vertrouwenscrisis, naast de economische crisis.

Diverse Assembleeleden vroegen om onderliggende stukken, waaronder de intentieverklaring die overeengekomen is met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De volksvertegenwoordigers wilden ook weten of discussie nog zin heeft, nu zaken beklonken zijn met het IMF. Zij hadden er duidelijk moeite mee dat de regering als laatste naar De Nationale Assemblee komt, nadat alles in kannen en kruiken is met het IMF. De president zei dat het Stabilisatie- en Herstelplan veel omvattender is dan wat overeengekomen is met het IMF. Het gaat om een programma dat door Suriname is ontwikkeld. Inhoudelijk wordt over het plan de volgende week gediscussieerd. De fractieleiders en leden kregen de gelegenheid om te reageren en korte vragen te stellen.

Staatsmanschap nodig
Carl Breeveld (DOE) voerde aan dat leiders in moeilijke perioden elkaar moeten begrijpen en gezamenlijke stappen moeten ondernemen. Hij haalde aan dat staatsmanschap getoond moet worden. Met gezamenlijke inspanningen zullen betere resultaten bereikt worden. Hij zei dat juist in deze fase het dringend noodzakelijk is om de Anti-corruptiewet dringend te behandelen. Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) zei een uitgebreide actieplan te missen en ziet graag dat er een campagne komt om het volk in te lichten en beter te betrekken. Paul Somohardjo, fractieleider van Pertjajah Luhur, zei dat de president meer een peptalk heeft gehouden in plaats van het programma diepgaand te behandelen. Hij vroeg zich af wanneer de koers omlaag zal gaan, zoals beloofd door de president.

Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, merkte op dat er al harde afspraken zijn gemaakt met het IMF. In hoeverre is er ruimte om De Nationale Assemblee nog te betrekken. Zaken zijn buiten het gezichtsveld van het college afgehandeld. Hij vroeg zich af in hoeverre er rekening is gehouden met zaken die het land in deze situatie hebben doen belanden. Marinus Bee, waarnemend fractieleider van ABOP, ziet de noodzaak er niet van in dat Suriname overgeleverd is aan het IMF. Er zijn volgens hem niet voldoende inspanningen gepleegd om andere financieringsmogelijkheden te zoeken. Hij benadrukte dat het staatshoofd volgens de grondwet verantwoording verschuldigd is aan De Nationale Assemblee. Bee wees op de gevolgen voor de samenleving die het nog moeilijker zal krijgen met de eisen van het IMF. Voor Celcius Waterberg, fractieleider van BEP, is het programma hoopgevend. Hij blijft erbij dat na zes maanden Suriname weer uit het dal zal klauteren, richting groei van de economie.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April