President: Regering blijft op weg van overleg en concensus
01 Jun 2016, 00:00
foto
President Desi Bouterse maandag in De Nationale Assemblee. Hij vraagt zich af waarom de oppositie zich vier decennialang niet verzet heeft tegen IMF. (Foto: René Gompers)


Een belangrijk deel van de toespraak van president Desi Bouterse maandag in De Nationale Assemblee besteedde hij aan politieke acties die ondernomen worden tegen de regering. Ondanks tegenslagen en teleurstelling zal de regering, de weg van overleg en consensus blijven volgen, benadrukte de president. Hij betoogde dat de prijs van economische en politieke chaos altijd te hoog is en het arme volk altijd de hoogste prijs daarvoor betaalt. Plannen en maatregelen die op overleg en consensus steunen, kunnen efficiënter worden uitgevoerd en een grotere impact hebben, zei Bouterse. De regering heeft het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 aangeboden aan De Nationale Assemblee.

De president haalde aan dat Suriname na de onafhankelijkheid lid is geworden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er wordt al langer dan veertig jaren contributie betaald aan het IMF. De huidige parlementaire oppositiepartijen hebben in de afgelopen veertig jaren nooit geprotesteerd tegen het lidmaatschap en de contributiebetalingen. "Het IMF is opgericht en bestaat alleen voor het geven van het soort van leningen dat we nu vragen. Hoe kunnen we veertig jaar lang lid zijn van een deelorganisatie van de Verenigde Naties, nooit een woord van protest hebben laten horen over de contributie die we betalen, maar dan alleen om de regering in een kwaad daglicht te plaatsen zeggen dat het een racistische en half criminele organisatie is," zei Bouterse.

De president voerde aan dat de Nieuw Front-regering ook niet geprotesteerd heeft toen ze van het IMF ongeveer 125 miljoen US dollar heeft kregen in Special Drawing Rights. Dit is te lezen in het door het IMF geproduceerde rapport over Suriname van de Artikel IV consultatie van 2009. "Dit is onprofessioneel en politiek gedoe dat een serieuze technische discussie over het regeringsbeleid onmogelijk wil maken," stelde de president. Hij benadrukte dat wat men moet doen, is naar de feiten kijken en de leningsvoorwaarden van het IMF technisch en kritisch beoordelen. Een deel van de IMF-voorwaarden heeft juist als doel corruptie en verspilling snel en drastisch te stoppen middels wetgeving en scherpe controle op de middelen.

"Is politiek conflict de enige weg die nog mogelijk is en hoe lang gaat het duren?", vroeg Bouterse zich af. Hij zei dat politieke leiders grote verantwoordelijkheid hebben. Het is volgens hem gemakkelijk een open conflict te beginnen, maar veel moeilijker is de escalatie daarvan of lopende conflicten te stoppen. "De huidige situatie in verschillende landen geeft ons een beeld van hoe de uitkomsten van overleg en consensus kunnen verschillen van die van conflict en confrontatie. Het meest destructief zijn de langlopende conflicten die de economische, sociale en politieke structuur van een land duurzaam kunnen vernietigen." Bouterse zei dat de regering op het pad van dialoog blijft. Hij benadrukte dat alle Surinamers hard nodig zijn. Er zijn volgens hem krachten die chaos en confrontatie willen. Mensen roepen op voor machtswisseling. Dat is geen probleem, maar dat moet gebeuren in 2020, vindt Bouterse.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March