Commissie adviseert nieuwe verkiezingen in Haïti
31 May 2016, 11:11
foto
De vertragingen in het stemproces hebben demonstranten in Haïti ongeduldig gemaakt. (Foto: EPA)


Een speciale commissie in Haïti heeft aanbevolen om de betwiste resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vorig jaar nietig te verklaren en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Commissie-voorzitter Pierre Francois Benoit zegt dat "zombie stemmen" en andere problemen maken dat de stemming in oktober vorig jaar niet als legitiem kan worden beschouwd.

Sinds februari heeft Haïti een interim-president. Een beslissende ronde was voor april gepland, maar is uitgesteld. De leden van de controle commissie zeggen dat ze een kwart van de 13.000 stembiljetten van stembureaus hebben gecontroleerd in hun zoektocht naar frauduleuze handelingen.

Een nieuwe voorlopige Kiesraad zal een definitief besluit moeten nemen over het opnieuw houden van verkiezingen. Verwacht wordt dat de raad dinsdag een nieuwe verkiezingsdatum bekendmaakt.

Interim-president Jocelerme Privert heeft echter gesteld dat Haïti de stembusgang niet opnieuw kan beginnen zonder dat het vertrouwen in het verkiezingsproces is hersteld. Sinds de eerste ronde heerst er politieke onrust in Haïti. Jovenel Moise heeft in die ronde de meeste stemmen gehaald, maar heeft gefaald een absolute meerderheid te vergaren.

De kandidaat van de oppositie, Jude Celestin, heeft de electorale autoriteiten ervan beschuldigd dat ze Moise hebben begunstigd. Hij had gedreigd zich terug te trekken uit de beslissende ronde. Privert is in februari geïnstalleerd om een machtsvacuüm te voorkomen nadat de zittende president Michel Martelly was afgetreden. Tot nog toe is de beslissende ronde van de verkiezingen al vier keer uitgesteld. In sommige gevallen heeft het uitstel geleid tot gewelddadige onlusten in het hele land.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April