Misiekaba: Gevechtshandelingen jaren 80 voorgoed voorbij
30 May 2016, 11:44
foto
André Misiekaba, fractieleider NDP


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat de tijd van gevechtshandelingen zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw voorgoed achter ons gelaten is. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat de waarnemend fractieleider van de A Combinatie/ABOP, Marinus Bee, vaker controversiële uitspraken doet en dan daarna op terugkomt en vergiffenis vraagt. Dat was ook het geval een paar dagen vóór de verkiezingen toen hij president Desi Bouterse had uitgemaakt voor leugenaar.

Bee zei zondag op de massabijeenkomst van ABOP dat hij een troef heeft in zijn achterzak. Die troef is al eerder in 1986 ingezet en is de democratie hersteld, zei hij. In 1986 begon de Binnenlandse Oorlog onder aanvoering van de toenmalige leider van het Jungle Commando onder leiding van Ronnie Brunswijk, die nu voorzitter van de ABOP is. Bee om verduidelijking gevraagd over zijn uitlatingen, zegt aan Starnieuws dat hij met de troefkaart heeft bedoeld dat deelgenomen zal worden aan straatacties. Nu doet de ABOP niet mee aan acties van 'Wij Zijn Moe' en de protestmanifestatie. Als de situatie erger wordt, zal ABOP zelfs het voortouw nemen om door vreedzame acties de regering te dwingen het beleid om te buigen of de president te vragen om af te treden.

"Ik wilde onze troef nog niet prijsgeven, maar om alle duidelijkheid in de samenleving te brengen, deel ik het met alle graagte. Maar dit betekent dat wij onze troef nu uit handen hebben gegeven," zegt Bee. Hij antwoordt op een vraag dat de koppeling met 1986 gemaakt is omdat Brunswijk zich ingezet heeft voor het herstel van de democratie. "Het was een dictatuur-regering, maar nu hebben wij een democratisch gekozen regering. Nu zullen democratische middelen worden ingezet om het beleid om te buigen. Daarom zeggen wij dat het volk kan rekenen op ABOP," verduidelijkt de politicus.

Niks mis met democratie
Misiekaba stelt dat er niks mis is met de democratie. De vrije meningsuiting en de persvrijheid worden op geen enkele manier belemmerd. Mensen gaan zelfs behoorlijk over de schreef op FaceBook met beledigende en racistische uitlatingen. Tot nu toe is alles getolereerd. De NDP-topper zegt te begrijpen dat mensen die in de oppositie zitten niet altijd aan bod komen. Hij kan ervan meepraten omdat ook de NDP in de oppositie heeft gezeten. Uiteindelijk is het de meerderheid die bepaalt.

"Rond de Terugroepwet speelt er inderdaad een politieke kwestie, maar mensen moeten de Kiesregeling goed lezen," benadrukt Misiekaba. De Nationale Assemblee handelt wanneer er kandidaten zijn aangemeld door het Centraal Hoofdstembureau en dat is nu nog niet gebeurd. "Zolang dat niet het geval is, is DNA niet in beeld," stelt de NDP-fractieleider. Hij merkt op dat morgen het Stabilisatie- en Herstelplan gepresenteerd wordt in De Nationale Assemblee. Hij roept de ABOP, VHP, NPS en PL op om hun werk daar te doen en hun visie te geven en het plan kritisch te bespreken. "Zij moeten hun huiswerk maken. De NDP heeft samen met haar partners mandaat van het volk om te regeren tot 2020 en het onbehagen dat er is, weg te werken," voert Misiekaba aan.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March