Noersalim vergelijkt IMF-lening met lenen van vijfje
30 May 2016, 13:35
foto
Volgens Mike Noersalim is de IMF-lening net als iemand die een vijfje of tientje leent. (Foto: Raoul Lith)


Mike Noersalim van de Hervormings-en Vernieuwingsbeweging vergelijkt de lening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met een gewone lening van een vijfje of tientje. Hij vindt dat we niet hypocriet moeten zijn in dit land, “want wie heeft nooit in zijn leven een vijfje of tientje geleend. Wie is nooit naar de bank gegaan om een honderd te lenen. Tegenwoordig wordt zelfs beltegoed op rekening genomen.”

Noersalim vindt dat grote landen zoals Nederland zelfs recessies hebben, “laat staan een klein land als Suriname.” Hij vraagt wie geen ups en downs heeft gekend in zijn huishouden. “De huidige situatie zorgt ervoor dat we wat geld moeten lenen, om deze moeilijke periode te overbruggen. Dat is het hele IMF-verhaal Zolang je weet dat je kan werken om het geld terug te betalen, hoef je niet bang te zijn.”

Op deze manier heeft Noersalim de aanwezigen op de informatiebijeenkomst van de HVB aan de Javaweg, uitleg gegeven over de IMF-lening van US$ 478 miljoen. Noersalim, die aanzit aan als minister van Binnenlandse Zaken op voordracht van de HVB, zegt dat hij niet heeft gewacht op de politiek om verder te komen. Hij was al 20 jaar ondernemer. Maar, zegt hij, om verandering te brengen was het belangrijk om de regering te ondersteunen, met kennis en kracht. “Veel mensen vragen mij over de ‘IMF tori.”

In zijn spreekbeurt is hij ingegaan op de gebeurtenissen die hebben geleid tot de oprichting van de HVB. Toen Pertjajah Luhur (PL) uit de coalitie is gezet, hebben de partij-ministers uit loyaliteit en ondersteuning ook bedankt. En dat terwijl zij volgens Noersalim, mochten blijven aanzitten. Na de verkiezingen besloot de PL dat zij de regering zou gedogen zonder deel hiervan uit te maken. We kregen de opdracht van Somohardjo om te praten met de coalitie. En dan lees je een bericht, dat de plooien zijn gladgestreken en zij zijn geweest om te onderhandelen. Een bericht dat nooit is gekomen, doet Noersalim zijn verhaal.

“Je kan niet zo werken met opkomende jongeren, de opkomende leiders, iemand die je jou presidentskandidaat en de kroonprins van je partij noemt,” zei hij. “We hebben een hele poos onze mond gehouden over interne problemen binnen de partij, maar aan de andere kant werd er wel door Somohardjo verteld dat wij allerlei dingen hebben gedaan, terwijl hij de opdracht had gegeven. Wij schelden echter niet uit, wij hebben geen tijd daarvoor, hervorming en vernieuwing betekent ook dat wij niet diezelfde weg opgaan, maar dat we ontwikkeling in Suriname zullen brengen, dwars door alle problemen heen.”

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March