Sapoen: Mi kanto ma mi de ete
30 May 2016, 08:06
foto
Raymond Sapoen betreedt in opperbeste stemming het podium aan de Javaweg. De Hervormings-en Vernieuwingsbeweging heeft zondag een vergadering gehouden. (Foto: Raoul Lith)


“Mi kanto, mi kanto, mi kanto ma mi de ete”, al lachend, zingend en dansend betreedt Raymond Sapoen met deze duidelijke boodschap het podium tijdens de vergadering van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) aan de Javaweg. Hij benadrukt dat de beweging niet van Sapoen en Chitan is, maar van eenieder die aanwezig is. De partij is niet net als Somohardjo, die denkt dat de PL niet bestaat zonder hem.

‘Vandaag heten we HVB, we weten niet wat het morgen is. maar vandaag zijn we er, ondanks de dankdienst ben ik er als DNA-lid Wanica, van Suriname.” Hij voegt er aan toe: “Ondanks afscheidsreceptie in Dessa, mi de ete, ondanks 1 minuut stilte, wat eigenlijk voor ‘dede sma’ is, ik ben er nog, en ik blijf nog in uw midden. Ik ga met u blijven, in ieder geval tot 2020. Ondanks alle valse berichten, ben ik er nog. ”

"Wie is Santokhi om te zeggen dat Sapoen is teruggeroepen, wie is Rusland, wie is Brunswijk, laat staan Somohardjo. Ben je gek? Degene die ons terug kunnen roepen, bent u. Het volk van Suriname is bevoegd alleen een uitspraak te doen wie na vijf jaar terug komt op de lijst en wie weg moet", heeft Sapoen zijn gehoor voorgehouden.

De Hervormingsbeweging houdt volgens hem elke maand manifestaties om kennis te maken met mensen en zijn ze met de PL’ers bezig. Ook met de mensen die allerlei kleine partijen hebben ondersteund. “We zijn niet alleen. Het doet me goed iedereen hier te zien, en we zullen dat vaker doen, we wachten niet op de verkiezing.” Hij stelt dat het niet belangrijk hoeveel zetels ze zullen halen bij de komende verkiezing. Belangrijk vindt hij de moeilijke tijd die we voor ons hebben te overbruggen. “Elke dag hoor je Sapoen, Chitan, alsof er niks anders in het land gebeurt.” Sapoen zegt dat 80% van het hoofdbestuur van de PL aan zijn tafel zit. De PL-voorzitter is ‘tranga yesi’, het enige wat hij gedaan heeft, is hem presidentskandidaat noemen, maar hem niet de kans gaf zich te profileren.

Sapoen wijst erop dat als hij de PL echt wilde verlaten, hij dat in 2013 al had gedaan. “Iedereen weet, Santokhi kan ervan meepraten, Rusland, en ook onze oud-president Venetiaan kan ervan meepraten, dat als je in de coalitie zit met Somohardjo, je voorzichtig moet zijn. Je moet rekening houden, chanteren nummer een, niet om naar het beleid van het land te kijken, maar om mensen te accommoderen en het regelen van grond.” Hij gaat verder met: “Toen de NDP genoeg had van de chantage van Somohardjo, toen is PL eruit gezet. Op basis van partijloyaliteit, samen uit, samen thuis ben ik in 2013 gebleven.” Volgens Sapoen is Somohardjo in de jaren zeventig de eerste overloper geweest in de geschiedenis van Suriname.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March