Bouterse: Kostprijs van energie kan lager
30 May 2016, 00:33
foto
President tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse, zaterdag in Ocer.


President Desi Bouterse denkt dat de kostprijs van energie lager kan zijn. Een van de voorwaarden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was dat 60 procent van de productiekosten van elektriciteit gedekt moest zijn per 1 mei. Hier is volgens Bouterse, die zaterdagavond aan de NDP'ers informatie verstrekte over het programma dat door het IMF wordt ondersteund, een interessant dispuut.

De kostprijs van energie wordt verder uitgewerkt met enkele organisaties die hieraan willen meewerken. Bouterse noemde onder andere de Kamer van Koophandel en Fabrieken die zich samen met de leiding van de EBS en andere deskundigen hierover wil buigen. De verwachting is volgens de president dat de kostprijs lager zal uitkomen. Hiervan zal het bedrijfsleven sowieso kunnen meeprofiteren.

Bouterse zei dat SRD 900 miljoen is gestopt in de energiesector. Deze mededeling is vooral bedoeld voor mensen die vragen 'pe a moni de'. De president benadrukte dat energie een van de peilers is van ontwikkeling. Er moet samen om de tafel gezeten worden om deze kwestie verder uit te werken.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de kostprijs van energie inderdaad lager kan. De aanpassing van de stroomtarieven is gebaseerd op:
• Een gemiddelde basisprijs per kWh van 60% van de werkelijke basisprijs van US$ 0,16802 of te wel SRD 0,92.
• Een gehanteerde wisselkoers van USD 1 voor de SRD 5,50.

Dodson zegt dat met Staatsolie en EBS gesproken wordt over de prijs die berekend wordt voor stookolie. Ook met Suralco moet over de prijs van energie uit de Afobaka krachtcentrale worden gesproken. Hij verwacht dat de aanpassing van de kostprijs ruim voor de verdere tariefaanpassing die gepland is voor september, zal zijn vastgesteld. Met het IMF is afgesproken dat de subsidie aan EBS per 1 januari 2017 moet zijn afgebouwd.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March