CRC houdt jeugdestafette-manifestatie in Guyana
30 May 2016, 17:22
foto


De Caricom Reparatie Commissie (CRC) is een regionaal orgaan van deskundigen op het gebied van reparaties (herstelbetalingen). Deze Commissie is het adviesorgaan en de werkarm van de Caricom staatshoofden op het gebied van de genocide die er op de Inheemse volkeren in het Caribisch gebied is gepleegd en op het gebied van reparaties voor slavenhandel en slavernij onder de Inheemsen en nazaten van Afrikanen in Caricomlidlanden. CRC wordt voorgezeten door Professor Hilary Beckles uit Barbados. De andere leden van de CRC zijn, Professor Verene Shepperd uit Jamaica als Vice Voorzitter, de heer Yomo Thomas een senator uit St Vincent & The Grenadines en Armand Zunder eveneens Vice Voorzitter.

In haar activiteitenprogramma van dit jaar heeft de CRC in haar hoedanigheid van de regionale reparatie autoriteit, het besluit genomen om vier zaken centraal te stellen. Deze zaken zijn respectievelijk:
- Bevorderen dat de Caricom-staatshoofden een brief doen uitgaan naar de staatshoofden van de ex-koloniale landen, waaronder ook Nederland. De bedoeling van de brief is om formele gesprekken over reparaties op gang te brengen. De brief is inmiddels in januari van dit jaar verzonden;
- Samen met de Universiteit van Essex in Engeland, een internationaal wetenschappelijke conferentie over reparaties te organiseren over onder meer het 10 punten tellende Caricom reparatieprogramma;
- Verder op mondiaal niveau uitrollen van ondersteuning van het Caricom Reparatie programma;
- In alle 15 Caricom-lidlanden organiseren van zogenoemde Caricom Jongeren reparatie-estafette-manifestaties, waarbij er van land tot land een Caricom-reparatie-estafettestok tijdens elke landelijke manifestatie wordt overgedragen.
Buurland Guyana organiseert de jongeren estafette-manifestaties.
De eerste Caricom jongeren reparatie-estafette-manfestatie is in april van dit jaar in Barbados door de Reparatie Commissie van Barbados onder leiding van de emeritus hoogleraar Pedro Welch gelaunched.

De tweede jongeren-estafette-manifestatie is vrijdag jongstleden in Guyana door de president van de Republiek van Guyana in samenwerking met de Nationale Reparatie Commisie van Guyana onder leiding van de heer Eric Philips, gelaunched. Tijdens deze jongerenmanifestatie heeft de president van Guyana, de heer David Granger onder meer de volgende boodschap aan de jongeren in zijn land meegegeven: The Caribbean Community has taken a firm and irreversible stand in the call for reparations. There was a crime but there was no punishment. There was a crime but there was no justice. The Caribbean was not begging for handouts, sympathy or favours but was demanding reparatory justice for the greatest crime against humanity in the world”. Kortom, duidelijke taal naar de rest van de wereld toe.

De Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie van Guyana heeft in zijn voordracht onder meer het volgende centraal gesteld:We have completed our reparations claim which will be presented to Guyana’s Attorney General for a resolution to be passed in Parliament. Hiermee geeft hij aan dat Guyana, net als hoe in Suriname de Natioanale Assemblee wetgeving moet maken en aannemen ter zake de misdaden die in de koloniale tijd in Suriname door onderdanen van de ex-koloniale overheersers zijn gepleegd en dat hiervoor reparaties op het niveau van de Nationale Assemblee moeten worden geëist. De Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname heeft deze materie vorig jaar overigens al onder de aandacht van de Voorzitter van de Nationale Assemblee gebracht.
De heer Rudolf Morgenstond alias ‘Jahroots’ was namens de Nationale Reparatie Commissie Suriname ook op dit Caricom jongeren evenement aanwezig.

Suriname aan de beurt
De Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, (NRCS). Armand Zunder heeft al eerder meerdere malen gesteld dat wanneer er gepraat wordt over reparaties, dat het in principe gaat om het creëren van kansen en toekomstige mogelijkheden voor de jonge Surinamers. Reparaties zullen er onder meer voor zorg moeten dragen dat de nationale financiële schuldenlasten die de landen in het Caribisch gebied na hun onafhankelijkheid systematisch hebben opgebouwd, enigszins worden verzacht. Maar reparaties moeten er vooral voor zorgen dat de jongeren in het Caribisch gebied en in het bijzonder in Suriname, in de toekomst kunnen rekenen op voldoende studiemogelijkheden en duurzame werkgelegenheid, goede gezondheidszorg en een veel betere kwaliteit van het leven.

Op basis van afspraken die de voorzitter van de NRCS in Caribisch verband heeft gemaakt, zal de volgende Caricom jongeren estafette-manifestatie op 9 augustus tijdens de Dag van de Inheemsen worden gehouden. In Suriname zal het dan precies 10 jaar zijn dat de dag van de Inheemsen in Suriname is geïntroduceerd. Deze dag zal door de CRC in samenwerking met de NRCS in het teken van reparaties voor de Inheemsen en nazaten van de Afrikanen, worden herdacht. De verbondenheid tussen de Inheemse volkeren en de Afrikaanse volkeren zal op die dag centraal staan, terwijl de Inheemse volkeren van Suriname hun reparatie programma aan de Surinaamse regering en aan een vertegenwoordiger van de Caricom-staatshoofden, zullen aanbieden.

Voorafgaand aan de jongeren-estafette-manifestatie van 9 augustus, zal de Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname in het kader van de herdenking van 1 juli, Keti Koti op 29 juni aanstaande de resultaten van een historisch onderzoek presenteren, over de desastreuze invloed van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname op de toenmalige Surinaamse samenleving en de hedendaagse gevolgen van dat toenmalige beleid.
De Nationale Reparatie Commissie Suriname zal bij de organisatie van de jongeren-estafette-manifestaie van 9 augustus aanstaande, ruim gebruik maken van de kennis, kunde en het organisatietalent van onze Caricom-jeugdambassadeurs, het jeugdparlement en alle jongerenorganisaties die bereid zijn om hun schouders onder dit historische Caricom reparatie-evenement te plaatsen.

Namens de Nationale Reparatie Commissie Suriname,
Armand Zunder,
Voorzitter
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April