Ingenieursbureau Ilaco blikt terug op 50 jaar
30 May 2016, 15:28
foto
Oeverbeschermingsproject uitgevoerd door Ilaco in het district Commewijne.


(Aangeboden)

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat ingenieursbureau Ilaco in Suriname zijn eerste zelfstandige opdracht ontving voor de directievoering van het project 'Tijgerkreek West'. Met de vestiging van dit bedrijf op 30 mei 1966 is een lange duurzame relatie gestart in het leveren van ingenieurs- en adviesdiensten op het gebied van water, infrastructuur, milieu en planning.

Ilaco is, via haar voormalige moederbedrijf, al vanaf 1960 betrokken geweest bij diverse activiteiten in Suriname en is daarmee het oudste civieltechnisch ingenieursbureau in Suriname. Ilaco is een van de oprichters van de Orde van Raadgevende Ingenieurs in Suriname (ORIS, 1979) en vanuit die hoedanigheid lid van de International Federation of Consulting Engineers (FIDIC, Geneve).

Kenmerkend voor ILaco is dat de dienstverlening zich uitstrekt tot alle projectfasen: van masterplanning, haalbaarheid, ontwerp, bestek, tot en met de directievoering tijdens de uitvoering. De klanten zijn afkomstig uit zowel de private als de publieke sector, zoals de overheid, Staatsolie en SWM, en internationale organisaties zoals de Inter-American Development Bank en de Europese Commissie. De afgelopen 50 jaar omvatten meer dan 300 projecten met onder andere: meer dan 25.000 ha rijstpolders, ontwateringstructuur in meer dan 5.000 ha woongebied, meer dan 500 km wegen en meer dan 50 km dijk.

Enkele projecten van Ilaco uit de afgelopen decennia zijn: diverse grote ontsluitingswegen (Patamacca, Apoera, delen van de Oost-Westverbinding), het Multi Purpose Corantijnproject (MCP), de milieueffectenstudie voor het Kabaleboproject en recentelijk het masterplan drinkwatervoorziening Suriname en de aanleg van dijken en oeverbescherming langs de Surinamerivier en de Commewijnerivier.

Op dit moment staat ILACO onder leiding van directeur Ravindra Patandin. Het bedrijf is sinds begin 2014 gehuisvest in haar kantoor aan de S.V. Voorwaartslaan 18, Paramaribo-Zuid. Het bedrijf heeft nu 18 medewerkers in dienst en kan daarnaast een beroep doen op een aantal gelieerde senior specialisten, elk met ruime ervaring in hun vakgebied. Ilaco is vanaf 2012 volgens de internationale norm ISO-9001:2008 gecertificeerd.

Ook in de komende jaren wil het bedrijf een toonaangevend advies- en ingenieursbureau blijven dat duurzame oplossingen creëert. Daarbij staan voorop: menselijk kapitaal, innovatie en milieu. Met het vergroten van het werkgebied naar de Caribische regio is voor Ilaco, als Surinaams bedrijf, een nieuwe uitdaging gestart, te weten export van o.a. watergerelateerde expertise. Inmiddels zijn de eerste bescheiden resultaten zichtbaar: in 2015 zijn via internationale aanbestedingen opdrachten verkregen in St. Eustatius (kustbescherming) en St. Maarten (riolering/infrastructuur).
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March